POLÍTICA
Política 23/11/2013

El PSOE vol reprovacions exprés per als que menteixin en seu parlamentària

Després de l'escàndol del cas Bárcenas, els socialistes volen que el president estigui obligat a contestar les interpel·lacions que se li plantegin des de l'oposició

Ara / Efe
2 min

BarcelonaEl Congrés debatrà dimarts que ve la proposta del PSOE per introduir una modificació en el reglament de la cambra baixa que obligui al president del Govern a contestar les interpel·lacions que els grups dirigeixen directament a ell, sense poder derivar la resposta en un altre membre de l'executiu. La proposta dels socialistes reclama també que les mocions de reprovació del president o algun dels seus ministres per "haver faltat a la veritat en seu parlamentària" es debatin en un termini màxim de 24 hores des de la presentació .

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'exposició de motius d'aquesta iniciativa, el grup socialista recalca que Rajoy "ha incorregut en greus falsedats davant el Congrés dels Diputats" en explicar "les actuacions judicials relacionades amb la trama de finançament il-legal del Partit Popular" investigada en els casos Gürtel i Bárcenas . "L'exigència de responsabilitat per aquest tipus de falsedats abocades pels membres del Govern en seu parlamentària ha de disposar també d'un instrument eficaç", indiquen els socialistes.

Per això inclouen una previsió específica perquè les mocions de reprovació d'un membre del Govern per "les mentides perpetrades davant el Parlament" , es debatin en un termini màxim de quatre hores des de la presentació. Així mateix , argumenta que les interpel·lacions dirigides al Govern són un mecanisme de control dels diputats i els grups parlamentaris, que pot ser també una fórmula adequada per a exigir la responsabilitat política individual de tots i cadascun dels membres de l'executiu per les seves actuacions en la seva concret àmbit d'activitat pública.

Regulació insuficient

En aquest sentit creu insuficient l'actual regulació, que no obliga el president del govern a respondre les interpel·lacions que li dirigeixen els grups, ja que pot derivar la resposta en algun altre membre de l'executiu. La reforma del reglament que proposa el PSOE preveu expressament l'obligació del president de contestar les interpel·lacions que se li formulin.

stats