Política 27/09/2017

"El fantasma de Franco encara plana sobre les institucions espanyoles"

Julian Assange ha criticat l'actuació del govern espanyol respecte a l'1-O en una entrevista a RAC1

Ara
2 min
Julian Assange, el fundador de Wikileaks. AFP

BarcelonaEl fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha concedit aquest dimecres al matí una entrevista a RAC1 en la qual ha assegurat que "el fantasma estructural de Francisco Franco encara plana sobre les institucions espanyoles" i que aquesta és la raó per la qual s'ha seguit una política de "mà dura". Per a l'activista, "la situació [a Catalunya] ha sigut gestionada de manera terrible per Mariano Rajoy. Si no s'hagués gestionat així potser s'hauria pogut arribar a algun tipus de pacte que fos satisfactori per als dos països" i ha criticat la "repressió" del govern espanyol contra el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Penso que és molt perillós aquest tipus de repressió per als estàndards europeus. Es podria aplicar en altres regions d'Espanya segons el que interessi al senyor Rajoy", ha indicat Assange, que considera que la situació actual a Catalunya és especialment important pels efectes que tindrà a tot el món occidental: "Penso que la situació que s'està produint a Catalunya, aquesta lluita per l'autodeterminació, pel dret a decidir, per poder votar, és la situació política més interessant que hi ha a Europa en aquests moments. Marcarà un precedent del tipus de democràcia que veurem arreu d’Europa i del món Occidental”.

Assange nega haver cobrat per les seves opinions

En ser preguntat pels seus vincles amb l'independentisme i per les acusacions d'haver cobrat per posicionar-se a favor del Procés, Assange ho ha negat de ple. "És interessant veure fins a quin punt ha arribat la premsa espanyola pel que fa a aquesta situació. No només vers la meva persona, sinó d’altres implicats en el Procés", ha indicat en referència, també, a les acusacions que el vinculen a Rússia. El fundador de Wikileaks ha assegurat: "No conec cap dirigent independentista. Vaig ser a Catalunya diverses vegades quan era lliure. Entenc quina és la situació espanyola, en tant que visc en una ambaixada de parla espanyola. Però no tinc cap mena de relació amb els dirigents".

Els presumptes documents de la CIA sobre els atemptats a Barcelona

L'australià s'ha referit també als documents publicats per 'El Periódico' en què s'assegurava que la CIA va advertir els Mossos d'un possible atac terrorista a la Rambla de Barcelona. Assange s'ha reafirmat en la seva opinió que els documents eren falsos, i ha posat en dubte que la CIA filtrés cap tipus d'informació: "Clarament vaig veure que eren falsos, tal com va acceptar el mateix diari. De fet, a part de quan nosaltres vam filtrar documents de la CIA, no conec cap altra situació en què això s'hagi donat. És molt poc normal que la CIA publiqui documents. Així que quan vam veure el document a 'El Periódico' ens hi vam interessar immediatament. Quan vaig veure el rerefons d'aquesta publicació vaig veure que hi havia un interès a atacar els Mossos d'Esquadra i el referèndum".

stats