11/02/2024

Feijóo comença a fer cara de Casado

2 min
Alberto Núñez Feijóo i Pablo Casado

MadridAlberto Núñez Feijóo comença a fer cara de Pablo Casado. Igual que li va passar a l'anterior president del PP, acaba d'iniciar una guerra, probablement sense saber-ho, que no podrà guanyar. El nucli del debat és el següent: el PP ha d'estar en contra dels indults als polítics catalans per principi o simplement perquè ara no es donen les condicions? Feijóo s'ha volgut situar en aquesta segona opció quan ell mateix, empès per Isabel Díaz-Ayuso, José María Aznar i la dreta mediàtica i judicial madrilenya, havia conduït el gruix del partit cap a la primera. Cap persona de les que aquests mesos s'ha manifestat contra l'amnistia tenia al cap que, en determinades circumstàncies (perdó, compromís amb l'estat de dret, etc.), el PP podria estar a favor de concedir un indult a Carles Puigdemont o qualsevol altre líder independentista. És més, la gent corrent no distingeix entre indult o amnistia. I tampoc el PP ho havia fet fins aquest cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El resultat és que ara mateix Feijóo està en una situació insostenible. L'intent de matisar el que va comentar en privat amb periodistes a la seva Galícia natal (i donant el vistiplau perquè fos publicat) és clarament insuficient per a la dreta madrilenya. I ara o bé passa de la matisació a la rectificació total i queda com un titella d'Ayuso, o bé manté la posició i obre una guerra civil dins el PP. No cal dir que la primera opció és la més probable. Enfrontar-se a Ayuso és ara mateix impossible al PP. El més curiós és que semblava que Feijóo n'era conscient i per això havia acceptat fer-ne seguidisme ideològic. Al seu cap era millor defugir el conflicte abans que portar el partit a la situació que va patir quan Casado va gosar atacar la presidenta madrilenya.

Una relliscada

Tot apunta que no es tracta de cap jugada mestra ni estratègia calculada al mil·límetre, sinó simplement d'una relliscada. Però la diferència és que ara ja sabem què pensa de veritat Núñez Feijóo: el polític gallec somia amb un retorn de la vella CiU i sap que els indults (i fins i tot l'amnistia) són l'únic camí per tornar a aquell passat que idealitza. En canvi, Ayuso i Aznar (malgrat que aquest va fer el Pacte del Majestic amb Pujol), creuen ara que aquell camí, el dels pactes amb els nacionalistes, va ser un error.

Tard o d'hora aquesta discrepància tan nuclear havia d'aflorar i provocar una escletxa al partit. El que ningú podia esperar és que fos a una setmana de les eleccions gallegues i fruit d'una trobada amb periodistes amb to distès a Galícia. Quan Feijóo torni a Madrid es trobarà un ambient molt hostil (què en deu pensar Manuel García-Castellón, per exemple?). I l'única incògnita és si Ayuso ensenyarà les dents abans o després de les eleccions gallegues.

stats