Política 04/09/2015

Fernández Díaz alerta que el nacionalisme ha causat les grans guerres europees del segle XIX i XX

Acusa Mas de mentir i nega que estigui darrere dels escorcolls a la seu de CDC

Acn
2 min
Jorge Fernández Díaz, en una atenció als mitjans aquest dissabte a Rubí / ACN

Lloret de MarEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha alertat que el nacionalisme ha estat l'origen de les grans guerres europees del segle XIX i XX. Tot i reconèixer que ara els temps han canviat, ha afegit que és un missatge que "cal tenir present ". Fernández Díaz ha carregat també contra el president del Govern, Artur Mas. "Estem farts d'aquest malson que dura tres anys", ha dit el ministre, que ha pronosticat una patacada electoral per al president. "Sóc realista i tinc la ferma convicció que alguns s'enduran una sorpresa desagradable el 27 de setembre", ha afirmat. Referint-se a les estelades als carrers, el ministre ha dit que "cauran com les fulles dels arbres a la tardor".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de l'Interior era el protagonista de la taula rodona dedicada a seguretat i solidaritat en el marc de la Unió Europea, un acte que s'ha celebrat en aquesta segona jornada de l'escola d'estiu que el PP celebra a Lloret de Mar. Durant la seva intervenció, ha fet un repàs històric dels darrers dos segles a Europa i ha assegurat que el nacionalisme ha estat l'origen de les grans guerres com la franco-prussiana del 1871 i les dues guerres mundials del 1914 i el 1939. "Ara no estem en aquells moments però convé tenir present que el nacionalisme ens van dur a aquella situació", ha remarcat.

Per això, ha llançat un missatge per advertir dels aspectes negatius que, al seu entendre, simbolitza el nacionalisme, i l'ha diferenciat del patriotisme. "Una cosa és el patriotisme, que és una virtut perquè vol dir estimar el teu país respectant els altres, i una altra cosa és el nacionalisme, que es construeix sobre la negació dels altres i del diferent", ha reflexionat.

També ha acusat el president de la Generalitat de mentir als catalans sobre els escorcolls a la seu de CDC i la Fundació CatDem, i ha negat que el seu ministeri estigui darrere de l'operació policial.

Mas va argumentar que la Guàrdia Civil –que va fer els escorcolls– depèn d'Interior, i Fernández Díaz li ha replicat: "Una veritat a mitges és mentir dues vegades", i ha afegit: "La Guàrdia Civil actua com a policia judicial a les ordres d'un jutge d'instrucció" i no del ministre.

Abans de participar en una taula rodona sobre seguretat, el dirigent popular ha argumentat que Espanya és un estat de dret i "tothom sap que el ministre de l'Interior no té autoritat per ordenar l'escorcoll de cap domicili o establiment".

Fernández Díaz ha recordat que els escorcolls parteixen d'una denúncia d'una regidora d'ERC a Torredembarra (Tarragonès): "Mas ho sap molt bé. Va enganyar els catalans en seu parlamentària com va fent des de fa temps quan promet la independència".

Mas també va acusar els poders de l'Estat d'haver filtrat als mitjans que hi haurien els escorcolls per muntar un espectacle mediàtic, i va assegurar que van ser alguns mitjans els que van avançar a CDC que es duria a terme aquesta operació policial.

Jorge Fernández entén que no van ser els mitjans i l'ha reptat a revelar davant la justícia qui el va advertir dels escorcolls, si és que això va ser així: "O bé diu qui va cometre aquest delicte de revelació de secrets o bé, si no ho fa, he de dir que Mas ha mentit en seu parlamentària i això és molt greu".

stats