Eleccions 22-M
Política 26/05/2011

Ferran Falcó defensa la possibilitat de deixar governar Albiol per demostrar que és "un patata"

El cap de llista de CiU a Badalona acusa el PSC de no "assabentar-se" del resultat de les eleccions, però no descarta pactar-hi

Redacció
3 min

BarcelonaL'alcaldable de CiU a Badalona, Ferran Falcó, assegura que el candidat del PP, Xavier García Albiol, "té més opcions de ser alcalde que de no ser-ho" després d'haver guanyat les eleccions de diumenge, i acusa el PSC de no haver-se "assabentat del resultat de les eleccions". Assegura que va parlar amb el candidat socialista, Jordi Serra, i que el va veure "francament desorientat". Segons Falcó, el fet que el PP hagi guanyat en 28 dels 34 barris de Badalona demostra que no s'ha imposat únicament pel seu missatge antiimigració –un fenomen que només afecta aglunes zones concretes de la ciutat– sinó perquè hi ha un "corrent de canvi" i "hi ha molta gent cansada de 30 anys de govern socialista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entrevistat a El món a RAC1, Falcó admet que té "un marró de nassos", i es debat entre "aturar Albiol ara" amb el risc que "s'engreixi a l'oposició" o esperar quatre anys, quan ja s'hagi vist la seva actitud com a alcalde. Falcó sospita que Albiol podria ser "el Romerito" de la política –en referència a un futbolista dels anys 90 que "fins que no va jugar no es va veure que era un patata"–, i per això creu que podria ser una bona opció "deixar-lo jugar". Malgrat tot, el líder local de CiU admet: "No sé què ens convé més. Aquest és el gran debat de fons i la meva gran preocupació i la qüestió que estic mirant d'analitzar". I a diferència del que han dit els darrers dies els dirigents del partit, Falcó avança que aquesta decisió no l'ha de prendre sol. "He parlat amb tots els dirigents de Convergència i Unió, i hi ha opinions divergents. És una decisió difícil que haurem de prendre entre tots".

En qualsevol cas, Falcó explica que ha parlat amb Albiol després de les eleccions, que l'alcaldable popular té clar que "si es posa a governar n'hi caurà una de ben grossa, perquè tot el que ha dit no ho podrà fer". "Ha fet un discurs que serveix per guanyar vots, però el que ha dit no es pot fer i ho haurà de reconèixer", ha afegit.

Tot i haver carregat contra l'anàlisi que el PSC ha fet del resultat de les eleccions, el candidat de CiU no descarta pactar-hi i repartir-se l'alcaldia, amb dos anys per a cada partit. Tot i així, adverteix que l'acord "hauria d'anar farcit de moltes altres propostes", i assegura que desconfia del posicionament d'ICV: "Vaig dir que no participaria d'un govern que fos un circ a tres pistes. ICV, que no estaria al govern però hi donaria suport, gaire amics meus no són. Ens hem de plantejar fins quan durarà la seva honestedat i quan començaran a fotre'm".

Ferran Falcó s'ha preguntat si algú es pensa que a ell li fa "gràcia que l'Albiol sigui l'alcalde de Badalona", i ha deixat clara la resposta. "Cap ni una!". I ha afegit que ell és l'únic que ha combatut el seu missatge xenòfob "amb dades", i no només "amb la suposada superioritat moral de les esquerres sobre la dreta" que han mostrat els altres partits. Segons ell, a més, Albiol ha estat "set anys de campanya" amb l'ajuda dels mitjans de comunicació, que "han inflat com un globus" el seu missatge i que, en canvi, no han explicat les propostes i accions dels altres partits. A més, diu, "a Badalona hi ha hagut la tempesta perfecta" perquè es donessin aquests resultats: "30 anys del mateix govern, una crisi econòmica bestial que ha afectat més que a altres ciutats" perquè gran part de la població és de classe mitjana i mitjana-baixa i "un Zapatero que és un desastre".

stats