21/01/2023

El festival de contradiccions que tortura tots els partits

3 min
Cimera Sánchez-Macron . Concentració independentista

MadridLa política consisteix sovint en gestionar les contradiccions. I si no que li diguin a ERC aquesta setmana amb la cimera de Barcelona o a Alberto Núñez Feijóo, que s’ha embolicat amb l’avortament. Però no s’enganyin, perquè ningú està exempt.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si en alguna cosa coincideixen Junts i el PSC és en l’interès comú a debilitar ERC, el partit responsable del fet que el que abans era un plàcid i nítid bipartidisme imperfecte a Catalunya (CiU-PSC) ara sigui un tripartidisme (ERC-Junts-PSC) més convuls i confús. Ara ERC ha de gestionar les contradiccions que sempre suporta un partit que vol ser gran i la pinça a què el sotmeten els seus adversaris.

La filigrana de dijous a Barcelona, amb el partit manifestant-se al carrer i el president Aragonès evitant els himnes a la cimera hispano-francesa, és la prova evident que no és fàcil per a un partit independentista trobar l’equilibri entre el rol institucional i els ideals de partit. Més enllà de la cimera, però, el que preocupa a ERC és quedar-se sense pressupostos i, sobretot, naufragar a Barcelona aquest 27-M. De com sàpiga gestionar aquests dos reptes en dependrà el seu futur immediat.

Junts va recuperar dijous el seu perfil més hard en contra del que preconitza el seu candidat a Barcelona, Xavier Trias, que es va cuidar molt de no aparèixer a la foto al costat de Laura Borràs. Quantes proves com aquesta haurà de superar Trias abans de les eleccions?

Vox condiciona el PP

Però si algú s’ha empantanegat aquesta setmana és el PP de Núñez Feijóo. Els populars han vist amb terror com Vox introduïa la falca de l’avortament en l’agenda pública quan els populars volien dedicar la setmana a presentar els seus equips electorals i a centrar el debat en conceptes com solvència i sentit comú. La victòria per a Vox ha sigut total. No només s’ha fet seva la bandera pro vida, sinó que ha deixat el PP fracturat sobre aquesta qüestió i ha aflorat el debat intern sobre els pactes amb l’extrema dreta. Oficialment, però, es manté el mateix discurs: per deixar de pactar amb Vox, el PSOE hauria de fer el mateix amb Podem, ERC o Bildu. I com que això no passarà, doncs el PP sembla condemnat a viure sempre amb l’ai al cor perquè un Gallardo de la vida no li espatlli el seu pla per arribar a la Moncloa.

Pedro Sánchez és especialista en gestionar contradiccions. Dijous, al costat de Macron, no va tenir cap problema en admetre que el seu partit no estava d’acord amb la resolució del Parlament Europeu que instava el Marroc a respectar els drets humans. És difícil trobar un exercici de contorsionisme polític més desvergonyit, i a més sense ni tan sols pestanyejar. I què podem dir del PSC i el seu discurs de la responsabilitat i el diàleg quan se li nota a un quilòmetre que no vol votar els pressupostos catalans? El que dèiem: no hi ha política sense contradiccions.

Els detalls

1.
La fugida de Bendodo
Carlos García Adanero, Elías Bendodo i Sergio Sayas, aquest dijous a la seu del PP de Madrid

Dimecres el PP va convocar una roda de premsa per presentar l’equip que redactarà el seu programa electoral. El coordinador general, Elías Bendodo, va comparèixer i va aprofitar per atacar Sánchez, però a continuació va donar la paraula a Íñigo de la Serna i va marxar per no haver de respondre a preguntes sobre Castella i Lleó. “Espero que em feu alguna pregunta del programa”, va implorar De la Serna.

2.
Vox, contra els seus propis recursos
El president de Vox, Santiago Abascal, davant el Tribunal Constitucional

Vox ja ha presentat recurs al Tribunal Constitucional per intentar aturar la reforma del Codi Penal. Per acabar amb la majoria progressista de l’òrgan ha recusat quatre dels magistrats per la seva vinculació al PSOE, però no ha reparat que si s’accepten les recusacions, la majoria conservadora no serviria per a res: no s’arribaria al quòrum mínim del 66% d’assistents per prendre decisions.

stats