Política 14/11/2013

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach nega que protegeixi la infanta Cristina

El fiscal dedica una part de l'informe a defensar-se de les acusacions d'encobrir la dona d'Iñaki Urdangarin

Enric Borràs
2 min

Palma"Si cap ciutadà tingués indicis o constància d'una actuació il·lícita d'encobriment per part d'aquest fiscal, ha d'acudir a les instàncies corresponents i denunciar-ho" desafia el fiscal Pedro Horrach en l'informe que ha lliurat al jutge José Castro –i que sabia que es filtraria– en què es torna a oposar a la imputació de la infanta Cristina de Borbó al cas Nóos. Fins i tot acusa els qui especulen en la possibilitat de l'encobriment de vendre "fum" com se suposa que ho feia Iñaki Urdangarin en el cas Nóos. És la segona vegada que el fiscal es declara en contra de la imputació –aquesta vegada abans que el jutge la decideixi– i ha decidit defensar-se de les previsibles crítiques a l'informe mateix on explica perquè no hi està d'acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Especular o afirmar l'existència de confabulacions delictives dirigides a la protecció de determinades persones en funció de la seva posició equival al 'fum' que venien Iñaki Urdangari i Diego Torres als organismes públics, presumptament", afirma el fiscal amb ironia. Els dos caps de l'Instituto Nóos van arribar a cobrar aproximadament sis milions d'euros de les administracions balears i valencianes, dels quals n'haurien desviat dues terceres parts, segons els càlculs de l'acusació.

Sota l'epígraf "la memòria és fràgil" el fiscal diu que els mitjans de comunicació de vegades "difuminen" situacions "enfosquint" el paper dels qui van començar les investigacions. Horrach recorda que ell mateix i l'Agència Tributària van detectar les irregularitats que s'investiguen en el cas Nóos i n'han anat fent els informes corresponents. "És com a mínim incoherent i irracional que qui comença una investigació sigui acusat després d'amagar-la o encobrir-la", escriu. Afegeix que ell, personalment, ha "impulsat de manera activa" la investigació i que si, en algun moment, hagués detectat "indicis criminals" contra Cristina de Borbó "hauria instat els mecanismes judicials legalment procedents".

stats