Política 31/03/2015

El fiscal veu delicte en les piulades catalanòfobes denunciades per Drets l'octubre passat

La Fiscalia de Barcelona demana a les diferents Fiscalies Provincials que segueixin amb les diligències pertinents per tal d'iniciar els tràmits judicials

Acn
2 min

BarcelonaLa Fiscalia Provincial de Barcelona considera que les piulades catalanòfobes denunciades per l'associació Drets l'octubre passats són constitutives de delicte. Drets va denunciar un centenar d'usuaris de Twitter per haver publicat missatges amenaçadors i d'odi contra la societat catalana. El fiscal del Servei de delictes d'odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar, va trametre els tuits delictius a la policia, que ha identificat la identitat de la majoria dels autors d'aquests missatges. En la seva resolució, el fiscal apunta que aquestes piulades "desprenen clars indicis de criminalitat per la seva presumpta participació en un delicte de l'article 501.1 del Codi Penal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ja que tots els autors de les piulades són residents de fora la demarcació de Barcelona, la Fiscalia ha demanat a les diferents Fiscalies Provincials dels territoris on resideixen els presumptes delinqüents que continuïn amb les diligències pertinents perquè els tràmits judicials comencin el seu curs.

Pel que fa als autors que no han pogut ser identificats, el fiscal proposa que s'iniciï una investigació judicial adreçant una petició a la Comissió Rogatòria Internacional a l'Estat de Sant Francisco (EUA) on està situat el domicili de l'empresa Twitter INC.

Finalment, el fiscal ha decidit no considerar com a delictiu el tuit del regidor del PP de Sabadell Esteban Gesa, també denunciat per Drets, ja que va ser eliminat el dia següent i Gesa en va demanar disculpes públiques. El tuit publicat el dia 11 de setembre de 2014 deia "No hay 2 sin 3" i inseria fotografies on es comparava el règim nazi alemany amb la Via Catalana 'V' organitzada per les entitats sobiranistes catalanes.

Per Drets, aquesta resolució de la Fiscalia marca "un abans i un després, i és un primer pas "clau" perquè s'acabi amb la impunitat de la catalanofòbia a la xarxa. A més, destaca que la resolució del fiscal coincideix amb la primera detenció practicada divendres passat a la localitat murciana d'Águilas a un usuari de Twitter per haver insultat els catalans arran de la tragèdia aèria dels Alps. L'autor de la piulada catalanòfoba @pianelo era un dels 38 tuitaires que Drets va denunciar a la Fiscalia dijous passat, 26 de març, dos dies després de la catàstrofe del vol de Germanwings.

El passat 31 d'octubre Drets va denunciar un centenar d'usuaris de la xarxa social Twitter per haver publicat missatges amenaçadors contra la societat catalana. La denúncia recollia més d'un centenar de piulades que incorrien en diversos delictes com l'apologia del genocidi, la incitació a l'odi i a la discriminació, la incitació a la violència, l'enaltiment del terrorisme, injúries i delicte d'amenaces amb publicitat.

stats