Política 05/03/2013

Sáenz de Santamaría assegura que l'executiu central no "interferirà" en l'expedient al fiscal en cap de Catalunya

Santamaría assegura que el govern espanyol tracta la Fiscalia "com el que és, "un organisme independent", hores després que Francesc Homs insinués que la destitució del Rodríguez Sol ha estat instigada pel govern central i pel PP

Agències
2 min
La vicepresidenta espanyola, Sáenz de Santamaría, atén els mitjans aquest dimarts a Berlín / PATRICIA SEVILLA / EFE

BarcelonaLa vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dimarts que l'executiu popular no "interferirà" en la decisió de la Fiscalia General d'obrir un expedient per destituir el fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol. "Aquest govern ha deixat ben clar que no interferirà en la tasca de la fiscalia", ha afirmat la vicepresidenta espanyola en declaracions als mitjans durant la seva visita a Berlín.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría ha ressaltat que el govern espanyol tracta la Fiscalia "com el que és, un organisme independent que funciona jeràrquicament". "Si el fiscal de l'Estat considera que aquest càrrec [Rodríguez Sol] ha perdut la seva confiança", llavors "lògicament pren la decisió que li sembla convenient, en l'ús de les seves atribucions competencials atorgades per la Constitució", ha argumentat la vicepresidenta espanyola.

Homs creu que el govern central és al darrere de la destitució

Les declaracions de Santamaría arriben hores després que, des de Barcelona, el portaveu del Govern, Francesc Homs, insinués que l'expedient contra el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per les seves declaracions sobre el dret a decidir, respondria a un interès "partidista" del govern i del PP. Homs assegura disposar d'informació d'una possible reunió, la nit de dilluns, entre el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en què suposadament s'hauria decidit obrir el procés per destituir el fiscal superior de Catalunya.

"Em semblaria extremadament greu si es confirma que hi va haver aquesta reunió, espero que es desmenteixi per tenir la certesa que l'expedient contra el fiscal superior no respon a un interès partidari", ha comentat Homs, que ha alertat del risc de violar la separació de poders.

El PPC demana proves

El PPC ha instat avui el portaveu del Govern, Francesc Homs, a demostrar amb proves si realment hi va haver dilluns una reunió entre el fiscal de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, el ministre de Justícia, Albert Ruiz-Gallardón, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

"Si té fotografies que proven que es va produir aquesta reunió que les mostri", ha afirmat el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, en una conferència de premsa a la cambra catalana. Rodríguez no ha confirmat ni ha desmentit la celebració d'aquesta reunió, però ha demanat al Govern que no faci afirmacions sense oferir proves.

stats