Política 02/03/2017

El fiscal s'oposa a rebaixar l'acusació a l'extresorer de CDC pel cas Palau

El tribunal exculpa un dels empresaris acusats en el judici després que les acusacions admetin que el seu delicte ha prescrit

Montse Riart
2 min
L'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, arribant a la segona sessió del judici del Palau

BarcelonaLa Fiscalia assegura que els vuit anys que el cas Palau ha trigat a jutjar-se no han fet caducar els delictes que s'atribueixen a l'extresorer de Convergència, Daniel Osàcar, i als exdirectius de la constructora Ferrovial, als quals acusa de pagar comissions al partit –en forma de donacions a la institució cultural–, a canvi d'adjudicacions en obra pública. Les acusacions estan contestant durant la segona jornada del judici els arguments de les defenses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la primera jornada del judici, la defensa d'Osàcar va al·legar que el principal delicte que li atribueixen les acusacions –tràfic d'influències– havia prescrit. El mateix argument va utilitzar la defensa dels exdirectius de Ferrovial. Però la Fiscalia no hi està d'acord. Assegura que els delictes que s'atribueixen tant a l'extresorer com als empresaris s'han de valorar "en el context del finançament il·legal d'un partit".

L'interès general

El fiscal d'Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled també ha fet servir un altre argument per defensar la vigència dels delictes que s'atribueixen a l'extresorer i als exresponsables de Ferrovial pel presumpte pagament de comissions a CDC a canvi d'adjudicacions d'obres públiques: "És del tot indiscutible que el seu comportament va afectar els interessos generals", ha argumentat Ulled. El mateix ha argumentat l'acusació popular, que representa la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB).

La Fiscalia i l'acusació popular només han admès que s'ha de retirar l'acusació contra un dels processats, un directiu d'una de les empreses que s'hauria prestat a emetre factures com a via perquè les suposades comissions de Ferrovial arribessin al partit d'Artur Mas, perquè es tracta d'un document antic i ja prescrit. Tot i així, tots dos han insistit que el fet en si, és a dir, que es produïssin aquestes factures, sí que s'ha de tenir en compte de cara a la sentència.

Primera exculpació

Durant la segona jornada del judici, el tribunal ha exculpat un dels setze acusats del cas Palau, l'empresari Ramon Marc Martí, responsable d'una de les empreses que suposadament s'hauria prestat a emetre factures falses per al Palau per encobrir les presumptes comissions a Convergència.

Tant la Fiscalia com les acusacions han admès que la factura que implicava aquest empresari ha prescrit, perquè és de principis del 2007, i el tribunal ha arxivat la seva part de la causa i l'ha absolt.

stats