Política 06/09/2021

La Fiscalia Anticorrupció recorre el tancament de la investigació sobre el cas Kitchen

El jutge va enviar l'excúpula d'Interior a judici, però no l'excúpula del PP

ARA
3 min
Luis Bárcenas, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa Fiscalia Anticorrupció ha presentat un recurs aquest dilluns contra la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón de tancar, a finals del mes de juliol passat, la investigació del cas Kitchen sobre el suposat espionatge il·legal del ministeri de l'Interior a l'extresorer del PP Luis Bárcenas entre el 2013 i el 2015 per robar informació que pogués incriminar el partit o el govern de Mariano Rajoy. Així ho ha avançat El País i fonts del ministeri públic ho han confirmat a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anticorrupció ja havia demanat en escrits anteriors que es prorrogués la investigació, i havia sol·licitat al jutge que portés a terme noves investigacions, encara que el jutjat central d'instrucció número 6 va optar per tancar la instrucció. Entre les diligències que va presentar el ministeri públic i el jutge no va entrar a analitzar hi ha esbrinar si el número de telèfon que l'excomissari José Manuel Villarejo va atribuir a Rajoy pertanyia a algú del PP i, en tot cas, a qui. Segons l'excomissari, amb aquest mòbil s'enviava missatges sobre la Kitchen amb el president. A més, la Fiscalia demanava citar com a imputat el llavors director general de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó.

En l'escrit, a més, el ministeri públic critica, entre altres coses, que no s'han practicat "diligències prèviament acordades ni han esdevingut fermes les resolucions", i considera extemporània la resolució d'arxivament provisional respecte a alguns dels investigats, sense esperar el resultat d'investigacions "rellevants", "acordades per l'instructor i encara no practicades". En aquest sentit, demana que es revoqui l'acord d'arxivament provisional parcial de l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro, que al tancament de la investigació del 29 de juliol passat van quedar exonerats, tot i que mesos abans els havia imputat la captació de Ríos com a confident policial i tots dos van admetre haver mantingut trobades amb Villarejo a la seu del PP. Pel que fa a l'expresident Rajoy, el jutge va tancar la investigació sense arribar-lo a citar mai a declarar. A més, assenyala que s'ha creat una situació processal "caòtica" a l'"acumular en una mateixa resolució judicial decisions que poden ser objecte de recurs" i que, per tant no són fermes, cosa per la qual sol·licita la "suspensió del termini per formular escrit d'acusació".

En el marc d'aquesta investigació hi ha onze persones processades: l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz; el seu ex secretari d'estat Francisco Martínez; l'exresponsable de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) Eugenio Pino; els comissaris Villarejo, José Luis Olivera, Marcelino Martín Blas, Enrique García Castaño i Andrés Gómez Gordo; els policies Bonnifacio Díez i José Ángel Fuentes Gago, i l'antic xofer de la família Bárcenas, Sergio Ríos. Amb el tancament de la investigació el 29 de juliol passat, el jutge va enviar l'excúpula d'Interior a judici, però no la del PP.

El jutge creu que tots els processats, amb "coneixement de la il·licitud dels fets que estaven duent a terme", van posar en marxa la Kitchen, cosa que seria constitutiva de delictes de descobriment i revelació de secrets, prevaricació, omissió del dret a perseguir els delictes, frau, tràfic d'influències i malversació. A més, va apuntar que van aconseguir el seu objectiu de robar a l'extresorer del PP la informació que tenia sobre la trama Gürtel per evitar que arribés a mans de la justícia. Segons el magistrat, hauria sigut Fernández Díaz qui, "amb abús de les seves funcions i coneixement de la seva il·licitud", va instar el seu número 2, Francisco Martínez, a posar en marxa l'operació, que des de llavors hauria coordinat ell. De fet, Martínez està actualment enfrontat amb l'exministre perquè els dos van donar versions contraposades dels fets.

stats