CORRUPCIÓ
Política 17/01/2015

La Fiscalia demana 42 anys de presó a Bárcenas pel cas Gürtel

Manté el PP i Ana Mato com a responsables civils a títol lucratiu

Núria Orriols
3 min
La Fiscalia demana 42 anys de presó a Bárcenas pel cas Gürtel

BarcelonaAnticorrupció va demanar ahir 42 anys i mig de presó per a l’extresorer del PP Luis Bárcenas i 123 anys de presó per a Francisco Correa, la màxima pena per al considerat líder de la trama Gürtel. A Bárcenas se l’acusa de delictes contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, falsedat documental, apropiació indeguda i estafa processal. I a Francisco Correa se li atribueix associació il·lícita, frau, blanqueig de capitals, falsedat, malversació de fons públics i tràfic d’influències. Es tracta de delictes que presumptament es van cometre durant la “primera època” de les activitats de la xarxa, que es va desenvolupar entre el 1999 i el 2005. En aquests anys les operacions se centraven a les comunitats de Castella i Lleó i Madrid, i els ajuntaments de Madrid, Pozuelo de Alarcón i Majadahonda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia també va decidir mantenir com a responsables civils a títol lucratiu de la trama el Partit Popular i l’exministra de Sanitat i actual diputada Ana Mato. Per aquesta primera època de Gürtel, la Fiscalia acusa el partit de Mariano Rajoy d’haver-se beneficiat d’un total de 328.440 euros, a través dels ajuntaments de Pozuelo de Alarcón i Majadahonda. A l’exministra de sanitat, Anticorrupció li demana 28.468 euros per lucrar-se, suposadament, dels regals que la trama Gürtel li va fer al seu exmarit, Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo de Alarcón (Madrid). De fet, Mato va ser la primera peça política de primer nivell que es va cobrar el cas des que va esclatar ara fa cinc anys. A Sepúlveda, l’exmarit de la popular, se li demanen 15 anys i quatre mesos per delictes de falsedat, frau a les administracions, malversació de fons públics i tràfic d’influències.

L’exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, de sobrenom Rata, s’enfrontarà a 50 anys de presó i deu mesos. També destaca la pena sol·licitada pel suposat número dos de la trama, Pablo Crespo, exsecretari d’organització del PP gallec.

Aquesta no és l’única implicació que Gürtel tindrà per al PP. Anticorrupció demana com a testimoni en el judici oral l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, que ara mateix és la presidenta del PP madrileny i possible candidata -s’ha mostrat predisposada a ser-ho- a l’alcaldia de la capital espanyola. Aguirre haurà de respondre a la Fiscalia sobre la seva predisposició a col·laborar amb la justícia. Ahir l’actual presidenta del PP madrileny va evitar pronunciar-se sobre aquesta qüestió a les jornades Libertad y seguridad, organitzades pel partit a Madrid. El mateix silenci va adoptar la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, també present a l’acte, i el secretari general dels conservadors madrilenys -i home de confiança d’Aguirre-, Ignacio González.

L’escrit d’acusació, registrat ahir a l’Audiència Nacional, afecta un total de 42 persones. Destaca la petició de 46 anys de presó per a l’exconseller d’esports i l’exviceconseller de presidència de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo, per associació il·lícita, frau fiscal, malversació, falsedat, tràfic d’influències i blanqueig de capitals. A López Viejo se li reclama que retorni a la Comunitat de Madrid 430.228 euros. Les fiscals del cas, Concha Sabadell i Concha Nicolás, també demanen presó per a la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias (24 anys de pena), per a l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta (3 anys) i per al seu predecessor a Alianza Popular (AP), Ángel Sanchís (8 anys).

Un cas que porta cua

El jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz va tancar al mes de novembre la instrucció de la primera etapa de la trama Gürtel. Aquest és un cas que afecta directament el Partit Popular i té nombroses ramificacions i peces separades. Destaca la del PP del País Valencià, que afecta l’expresident de la comunitat Francisco Camps, i els papers de Bárcenas, que han desembocat en un suposat cas de finançament irregular del PP.

stats