CAS GÜRTEL
Política 03/11/2012

La Fiscalia vol exigir una fiança milionària al PP balear

Anticorrupció estudia demanar al PP una fiança civil milionària per recuperar el diner públic malversat en adjudicacions a Over Marketing. S'investiga el finançament irregular de campanyes electorals.

Enric B. Abelló
2 min
Bauzá volia el seu PP lliure d'imputats, però diversos dirigents ja estan esquitxats.

PALMALa Fiscalia Anticorrupció de les Illes Balears es planteja exigir una fiança civil al PP pel cas Over Marketing, la branca balear de la trama Gürtel. Segons fonts pròximes a la investigació encara no se n'ha calculat la quantitat, però en tot cas seria milionària i es tractaria d'una fiança solidària o subsidiària amb les dels imputats -es repartirien les despeses-. No seria el primer cas. El març del 2011 un jutge ja va imposar una fiança civil d'1,6 milions d'euros a Unió Mallorquina pel cas Pícnic, que va desencadenar la dissolució del partit i el naixement de Convergència per les Illes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge José Castro i el fiscal Pedro Horrach investiguen els delictes de prevaricació, malversació de diner públic, frau a l'administració, falsedat documental i finançament irregular del PP a partir de concursos i contractes manipulats del Govern Balear i d'altres institucions amb l'empresa Over Marketing i les seves filials. Dels més de tres milions d'euros públics que Over va cobrar a les illes Balears cal calcular quina part es va gastar en feina real i quina no. D'aquesta última xifra en sortiria la fiança.

L'administrador d'Over Marketing, Daniel Mercado, va admetre fa dues setmanes al jutge i al fiscal que havia cobrat una part de les despeses de les campanyes electorals del PP del 2003 i el 2007 en diner negre. Però també va dir que havia pactat amb l'expresident Jaume Matas compensar a posteriori altres despeses a través de contractes públics. Un exemple d'aquest sistema poden ser els 495.000 euros que la conselleria de Presidència va adjudicar el 2004 a Over Marketing per fer promoció dels projectes de cooperació per al desenvolupament subvencionats pel govern. S'havien de fer una sèrie de vídeos que la Fiscalia no ha trobat enlloc. Amb trampes d'aquesta mena s'hauria acabat de pagar la campanya del 2003, que va donar la majoria absoluta a Matas.

Però per al 2007 no va caldre esperar, els populars ja tenien el govern. Així, en un informe intern d'Over Marketing classificat de "confidencial" i confiscat en un escorcoll de l'empresa s'hi diu clarament que la campanya de promoció de l'Hospital de Son Espases és "una acció de precampanya electoral" i que "s'ha de fer ràpid, abans que la Junta Electoral ho impedeixi". Es va reconvertir en publicitat dels nous hospitals construïts pel govern feta dos mesos abans dels comicis del 2007 i per la qual l'executiu va pagar 673.000 euros a Over Marketing.

stats