Política 17/11/2014

Divisió a la fiscalia espanyola: Madrid demana una querella pel 9-N i els fiscals destinats a Catalunya s'hi neguen

El Fiscal General de l'Estat convoca una reunió per dimecres per solucionar-ho

Mariona Ferrer I Fornells / Joan Rusiñol
2 min
El fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, va instar la Fiscalia Superior de Catalunya a demanar informació als Mossos sobre els punts de votació.

MadridGuerra oberta a la fiscalia espanyola. El Fiscal General de l'Estat ha convocat una reunió de la Junta de Fiscal de Sala per dimecres després que la Fiscalia Superior de Catalunya li comuniqués que no té cap intenció, per ara, d'iniciar accions penals contra els responsables del 9-N. En una nota de premsa, s'indica que aquesta convocatòria "es realitza complint amb allò exigit en l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal". Aquest article –que s'inclou a la nota de premsa a peu de plana–, assenyala que Eduardo Torres-Dulce, el fiscal general de l'Estat, és qui té l'última paraula per decidir si presenta una querella. Però abans ho ha de consultar amb la Junta de Fiscal de Sala, que aglutina fiscals de tot l'Estat, malgrat la decisió de la junta no sigui vinculant. Torres-Dulce buscaria així carregar-se de raons davant la decisió del fiscal superior de Catalunya per presentar la querella definitiva contra el 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La nota de premsa de Madrid no escatima noms i cognoms. Assenyala que el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, considera improcedent la querella estudiada contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta Joana Ortega, així com també d'altres consellers per l'organització de "l'anomenat procés participatiu", i que ho ha comunicat a la de l'Estat a última hora d'aquesta tarda de dilluns. També destaca tot el procés que s'ha seguit des del 9-N. Acabada la votació, la fiscalia general de l'Estat va sol·licitar a la fiscalia catalana una valoració juridicopenal dels fets recollits en les diligències obertes el 8-N. De fet, Torres-Dulce i Romero de Tejada es van reunir dijous de la setmana passada a Madrid per llimar possibles diferències. Però la decisió de la Fiscalia Superior de Catalunya no convenç Madrid, que en la nota de premsa deixa clar que assumeix el seu pes jeràrquic i, tot i la decisió de Barcelona, tirarà endavant la querella.

stats