Política 08/01/2020

La Fiscalia i els Mossos investiguen la retirada de la bandera espanyola del Palau de la Generalitat

L'acció se la va atribuir l'ANC i es vol saber qui va entrar a l'edifici públic quan ja no s'hi podia accedir

Ara
2 min
El llaç groc segueix a la façana del Palau de la Generalitat, aquest 19 de març

BarcelonaLa Fiscalia i els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per la retirada de la bandera espanyola del Palau de la Generalitat divendres passat, segons ha avançat el digital El Món i han confirmat fonts de la policia catalana a l'ARA. Els Mossos van enviar un informe a la Fiscalia Superior de Catalunya, que ha decidit obrir diligències per saber qui va entrar a l'edifici públic quan ja no s'hi podia accedir. En l'atestat, la policia explica que van entrar diverses persones al Palau de la Generalitat, fora de l'horari d'obertura, que van treure la bandera i que al cap d'uns minuts la van tornar a posar. Però en l'informe no s'identifica cap de les persones i ara per ara no hi ha ningú investigat pels fets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri públic està pendent de si els Mossos amplien la seva investigació i es pot determinar qui va accedir a l'edifici, segons fonts de la Fiscalia Superior. També s'apunta que l'objectiu de les diligències obertes se centra més en l'accés a l'edifici públic fora de l'horari d'obertura que en la retirada de la bandera. Així mateix, es descarta que la investigació tingui recorregut si no es pot concretar qui va entrar al Palau de la Generalitat.

El Govern ho avala

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la portaveu del Govern, Mertixell Budó, ha tornat a desvincular el Govern de la retirada de la bandera i ha assegurat que veuen bé que s'investigui perquè estan "preocupats" pel que va passar. "No és normal que pogués entrar gent a Palau i accedir fins a la bandera", ha conclòs.

Els fets van passar divendres passat, coincidint amb la manifestació que va convocar l'ANC a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar el president del Govern, Quim Torra. La mateixa entitat va fer un tuit divendres mateix en què s'atribuïa l'autoria d'haver despenjat la bandera espanyola del Palau de la Generalitat.

L'ANC també va dir que havia tornat a penjar la pancarta que demana la llibertat dels presos polítics i que Quim Torra es va negar a despenjar malgrat el requeriment de la Junta Electoral. Una decisió que va portar el president de la Generalitat a ser jutjat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el va acabar condemnant a un any i mig d'inhabilitació.

stats