Política 28/10/2020

La Fiscalia no presenta recurs contra l'absolució de Trapero perquè creu que no prosperaria

El ministeri públic destaca el "rigor" de la sentència i les limitacions de recórrer

Ara
3 min
La Fiscalia no recorrerà l'absolució de Trapero

BarcelonaLa Fiscalia de l'Audiència Nacional no recorrerà la sentència contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero; la intendent d'aquest cos policial, Teresa Laplana; l'exdirector dels Mossos, Pere Soler; i l'ex secretari general de la conselleria d'Interior, Cèsar Puig, segons ha avançat la cadena SER i ha confirmat la Fiscalia. Per dos vots a un, el tribunal va concloure que els processats no van col·laborar amb els polítics sobiranistes en el Procés ni van desobeir els mandats judicials o constitucionals i els va absoldre la setmana passada del delicte de sedició i de desobediència.

Després d'analitzar durant gairebé una setmana el text de la sentència, els fiscals han decidit no recórrer-la per la seva solidesa i les dificultats d'apel·lar contra una absolució. La clau de volta és que recórrer una absolució implica al·legar que s'hagi fet una valoració de la prova "irracional o absurda" i el ministeri públic constata que no ha estat així. Considera que el tribunal ha valorat les proves "d'acord amb la seva consciència i el seu lleial saber i entendre", amb una fonamentació "clara i precisa en cadascun dels punts objecte de debat, cosa que fa [la sentència] difícilment revisable en una segona instància. "L'única possibilitat seria anul·lar la sentència perquè se'n dicti una de nova celebrant-se, o no, un nou judici davant el mateix tribunal amb la mateixa o diferent composició. En aquest últim cas, només quan s'hagués compromès greument el principi d'imparcialitat, la qual cosa no s'ha produït", rebla la Fiscalia en un comunicat que ha fet arribar als mitjans.

"La celebració d'un nou judici es presenta estèril perquè al practicar de nou el que ja es va fer al plenari i no poder-se aportar noves proves o diferents a les que es van tenir en compte per formular l'acusació, es repetiria la resolució i es dictaria una nova sentència en el mateix sentit", sosté el ministeri públic. En definitiva, "les possibilitats d'estimació del recurs d'apel·lació contra sentències absolutòries són, avui en dia, pràcticament nul·les", resol la Fiscalia, que remarca el "rigor i la qualitat tècnica tant de la sentència com del vot particular".

"Són la culminació d'un procés en què el respecte dels drets fonamentals i processals de totes les partits constitueixen la pedra angular del nostre sistema i igualment vol agrair la professionalitat, respecte i rigor de tots els participants en aquest judici", afegeix el ministeri públic. Tenint present que la Fiscalia era l'única acusació en aquest judici i les defenses estan conformes amb la sentència, no hi haurà cap recurs i la sentència absolutòria adquireix fermesa.

Delgado ja admetia que la sentència "era molt contundent"

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, admetia aquesta setmana que la sentència de l'Audiència Nacional que va absoldre el major dels Mossos d'Esquadra i l'excúpula d'Interior era "molt contundent i sòlida", i per això calia "analitzar-la detingudament" per decidir si hi presentaven recurs en contra, tenint en compte la sentència del Suprem. En una entrevista a Eldiario.es diumenge, Delgado va recordar que el procediment de l'Audiència Nacional i el del Suprem van començar amb un altre fiscal general, "que va tenir una intervenció directa i activa", i reconeixia que no sap si hauria acusat de rebel·lió els líders del Procés o de sedició a Trapero i l'excúpula d'Interior.

stats