Tribunals

La Fiscalia no veu delicte d'odi al xat d'exmilitars que defensaven "afusellar 26 milions de fills de puta"

El ministeri públic sosté que els integrants van enviar els missatges "en confiança d'estar entre amics" i sense voluntat de publicitar-los

2 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, en una imatge d'arxiu

MadridLa Fiscalia Provincial de Madrid no veu delicte d'odi en el missatge en un xat d'exmilitars en què es defensava un cop d'estat i afusellar "26 milions de fills de puta". El ministeri públic ha arxivat les diligències d'investigació obertes després que el ministeri de Defensa posés en coneixement el que es deia en aquesta conversa de WhatsApp, revelada pel diari Infolibre. Argumenta que els missatges es van enviar en un xat "privat", en el qual s'exposen opinions "amb llibertat" i "en la confiança d'estar entre amics", sense que existeixi cap voluntat de publicitar-les fora d'aquest àmbit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No concorren elements que permetin inferir que el xat es va crear amb l'objectiu de promoure, fomentar o incitar a l'odi, hostilitat o violència cap a un col·lectiu dels expressament considerats com a grup", conclou la Fiscalia. Així, el ministeri públic posa èmfasi que el missatge investigat no es refereix a cap col·lectiu vulnerable en concret, de manera que queda fora del que preveu el tipus penal del delicte d'odi. La intencionalitat no es pot equiparar, diu la Fiscalia, a "actes materials del món exterior, sinó més aviat a una manera d'expressar un descontentament amb la situació política actual".

Termes "excessius i inapropiats"

Que la Fiscalia no vegi delicte no vol dir que no reprovi, com a mínim verbalment, els comentaris del xat. “Els termes utilitzats es poden reputar inapropiats, excessius i desafortunats, però no van néixer amb la voluntat de publicitat", insisteix el ministeri públic. Com que es van enviar en una conversa privada, la Fiscalia situa els comentaris com un fet "aïllat". "Constitueixen l'exteriorització d'una oposició a accions indeterminades i generals del govern", diu, i els entén com una crítica "dura" emmarcada en el dret a la llibertat d'expressió i d'opinió, "constituïdes com a garanties institucionals per al debat públic i que possibilita la formació d'una opinió pública lliure".

"No queda més remei que començar a afusellar 26 milions de fills de puta", deia el missatge d'un dels membres del xat, que també havia firmat dies abans una carta adreçada a Felip VI en què acusaven el govern de Pedro Sánchez de posar en perill la "cohesió nacional". Segons explica la Fiscalia, el ministeri dirigit per Margarita Robles va informar que els militars en qüestió s'havien retirat feia anys –"Alguns fa més de 40 anys", va especificar–, de manera que Defensa no podia actuar per la via administrativa ni disciplinària contra ells.

stats