CAS PUJOL
Política 13/10/2014

La Fiscalia es querellarà contra Oleguer Pujol per una operació de més de 2.000 milions de compra d'oficines del Santander

Anticorrupció està a l'espera d'un informe de la UDEF sobre si aquesta operació va poder finançar-se amb diners procedents de paradisos fiscals

Efe
2 min

MadridLa Fiscalia Anticorrupció té previst presentar en unes dues setmanes una querella contra Oleguer Pujol, fill menor de l'expresident català Jordi Pujol, per un presumpte delicte de blanqueig en relació amb l'operació de compra de 1.152 oficines del Banc Santander per uns 2.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat a Efe fonts fiscals, Anticorrupció està a l'espera d'un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia (UDEF) sobre aquesta i altres operacions, per comprovar si aquesta operació va poder finançar-se amb diners procedents de paradisos fiscals, fet que seria constitutiu d'un delicte de blanqueig de capitals.

Una vegada rebi aquest informe, en unes dues setmanes, la Fiscalia Anticorrupció presentarà la querella davant el Deganat de l'Audiència Nacional i espera que recaigui en el jutge Santiago Pedraz, qui a principi d'octubre va obrir una investigació a Oleguer Pujol per la compra d'un hotel de les Canàries per vuit milions d'euros amb diners d'origen desconegut procedents de les Illes Verges (paradís fiscal).

En el punt de mira de la Fiscalia i de la UDEF, concretament del grup 22-BLA, hi ha la societat Drago, que compta amb diversos socis, però de la qual Oleguer va ser administrador fins a aproximadament l'any 2013.

Aquesta empresa, que estava al seu torn lligada a altres societats en paradisos fiscals vinculades al fill menor de Jordi Pujol, reunia els diners a través de la inversió de capitals i fons d'inversió, que la Fiscalia considera opacs, pel que es tracta de descobrir d'on procedien en realitat aquests diners, segons les fonts consultades.

De fet, Anticorrupció sospita que Oleguer va crear empreses en paradisos fiscals, sis d'elles a les Illes del Canal i altres en les Antilles Neerlandeses, per a aquesta operació. L'operació de compra d'oficines del Santander i posterior lloguer dels locals al mateix banc la va realitzar Drago gràcies a un crèdit que li va concedir el mateix Santander.

La Fiscalia pretén investigar aquest crèdit i la procedència dels diners que li va servir a Drago per pagar-ho posteriorment, treballant amb la hipòtesi que podria tenir com origen comissions il·lícites a la família Pujol.

A més de a Drago, la UDEF investiga altres societats relacionades amb Oleguer Pujol com Samos Serveis Generals, Cuius, Longshore i Trisola, entre moltes altres, la majoria d'elles amb seu al passeig de la Castellana 30 de Madrid.

El delicte antecedent pel qual Anticorrupció va començar a investigar aquestes operacions immobiliàries era contra la Hisenda Pública, cosa que analitza actualment l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) de l'Agència Tributària.

La investigació d'Anticorrupció al fill menor de Pujol se suma a la qual el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz segueix contra el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, i la seva dona, Mercè Gironès, també per un presumpte delicte de blanqueig de capitals.

El passat 9 d'abril, Ruz va donar compte en un acte d'un informe de l'Agència Tributària que assenyalava que Jordi Pujol Ferrusola va moure 32,4 milions d'euros en tretze països, entre ells Suïssa, Illes Caiman, Gabon i Liechtenstein, en un total de 118 moviments des de tres bancs entre 2004 i 2012.

Aquest no és l'únic procediment judicial obert contra la família Pujol, ja que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol també està sent investigat per un jutjat de Barcelona per la fortuna milionària quetindria a l'estranger i que atribueix a una herència.

stats