Judicialització
Política 03/11/2021

Absolts sis dels 'nou de Lledoners' després que la Fiscalia retiri l'acusació contra ells

La Generalitat i el ministeri públic rebaixen la petició per als altres tres de lesions greus a lleus

2 min
Cinc dels nou encausats aquest dimecres durant el judici

BarcelonaEl jutjat penal 1 de Manresa absoldrà sis dels nou acusats coneguts com a 'els nou de Lledoners'. En l'última jornada del judici, la Fiscalia ha retirat el delicte de desordres públics per a sis dels encausats, per als quals demanava una pena de tres anys de presó. Per contra, ha mantingut els delictes d'atemptat als agents de l'autoritat i desordres públics, i ha rebaixat el de lesions greus a lleus per als altres tres. Per la seva banda, la Generalitat, que exercia d'acusació particular en la defensa dels agents, demanava 15 mesos de presó per a aquests mateixos tres activistes. Finalment, ha rebaixat el delicte de lesions greus a lleus, ha retirat el de desordres públics i ha mantingut el d'atemptat a agents de l'autoritat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els fets es remunten al dia 1 de febrer del 2019 a la matinada, quan els nou presos polítics havien de ser traslladats cap a Madrid per al judici al Tribunal Suprem. Aquell dia els encausats, juntament amb "terceres persones no identificades", van bloquejar la carretera fent barricades. Dimarts, en la primera vista del judici, els agents lesionats van reconèixer que no van veure qui els va colpejar i només un d'ells va reconèixer haver identificat tres dels acusats, abans dels fets, per "faltar al respecte" els agents. Aquest fet ha sigut clau a l'hora de rebaixar les penes sol·licitades inicialment.

De fet, els quatre lletrats que porten les nou defenses van demanar dimarts l'absolució dels acusats i van titllar les penes d'"injustificables" i "desproporcionades". Abans de començar el judici, durant les qüestions prèvies, fins i tot van demanar la nul·litat del judici perquè en els escrits d'acusació inicials només hi apareixia el delicte d'atemptat contra l'autoritat i aldarulls. Quinze dies després es va fer un segon atestat en el qual s'incorporava el delicte de lesions, un fet que consideraven que vulnerava el dret de defensa dels acusats. La jutge, però, ho va desestimar.

Turull, Rull i Cuixart, amb els activistes

Abans de la vista desenes de persones han acompanyat els activistes fins a les portes del jutjat. Entre ells, els ex-presos Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart, que han instat la Generalitat a retirar l'acusació particular: "No hi ha matisos. Els Mossos s'han de defensar d'una altra manera, no donant munició a la Fiscalia", ha afirmat Turull. "Aquestes persones són aquí perquè van sortir a manifestar-se i a donar-nos suport i, per tant, no ens passava pel cap no ser avui aquí", ha dit Turull en declaracions als mitjans. "Nosaltres no ens vam sentir sols en cap moment i ells avui no s'havien de sentir sols", ha afegit. Turull s'ha mostrat contundent amb la Generalitat i ha assegurat que hauria de retirar "de totes totes" l'acusació particular. De la mateixa opinió és Jordi Cuixart, que ha demanat a la Generalitat que "es retiri immediatament de totes les causes que tenen obertes perquè aquestes persones l'únic delicte que han comès és exercir drets fonamentals".

Per la seva banda, el diputat cupaire Xavier Pellicer s'ha expressat en termes similars i ha assegurat que "no té cap sentit que la Generalitat es personi com a acusació particular, i tampoc té cap obligació legal de fer-ho". A més, Pellicer ha recordat que hi ha un acord d'investidura en què la Generalitat es va comprometre a no personar-se com a acusació particular si no s'acreditaven lesions.

stats