Política 25/04/2015

Forcadell: "No hi ha cap oportunitat de canvi a l'estat espanyol"

La presidenta en funcions de l'ANC aposta per substituir els actes massius per una campanya a partir d'actes de petit format i de proximitat per arribar als indecisos. Vila d'Abadal destaca l'"oportunitat d'or" que suposen les municipals per testar la força de l'independentisme

Ara
3 min
Vila d’Abadal, Casals i Forcadell ahir durant la presentació de l’acte del Sant Jordi.

BarcelonaLa presidenta en funcions de l'ANC, Carme Forcadell, ha considerat aquest dissabte que "no hi ha cap oportunitat de canvi a l'estat espanyol", de manera que ha erigit la independència política de Catalunya com l'única opció per buscar canvis de més profunditat. Aquesta serà en part l'argumentació que esgrimirà 'Ara és l'hora' per buscar convèncer indecisos que confien que un canvi d'aritmètica al Congrés espanyol pot facilitar un canvi en profunditat de l'Estat també pel que fa a l'encaix de Catalunya. Per a Forcadell és una possibilitat pràcticament impossible que els partidaris de la reforma profunda de l'Estat arribin a sumar els dos terços del Congrés que els caldrien.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Catalunya Ràdio al costat de la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, i del president sortint de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal, l'endemà de l'acte del Palau Sant Jordi, Forcadell ha dit que aposta per superar els actes de masses, més dirigits a convençuts que a indecisos, per donar pas a actes de petit format amb contacte directe amb bosses d'indecisos, la clau de l'eventual victòria independentista. "L'estratègia fins ara d'actes de gran format ha de canviar. Ha de ser un treball sectorial, de petit grup, boca-orella... Hem de convertir tots els independentistes en un agent de la independència", ha asseverat Forcadell, que ha insistit que "cap canvi a l'estat espanyol pot garantir el benestar de Catalunya". Per a ella, el procés constituent de després del 27-S si guanyen els partits independentistes permetrà incorporar-hi formacions que, malgrat no apostar per la independència, sí que voldran formar part del procés per dissenyar el nou país.

Transversalitat ideològica en l'independentisme

Josep Maria Vila d'Abadal, que ha advertit que si el 14 de juny "Unió no es decanta cap a la independència, haurà de separar-se de Convergència, clarament", ha subratllat que en l'acte del Sant Jordi "es va demostrar que hi ha moltes fórmules polítiques que ens porten cap a la independència", així com que "va quedar clar que amb les municipals també es vota la independència", ja que "no es pot separar els municipis de la independència". Per a Vila d'Abadal, el 24-M és la primera oportunitat que té l'independentisme per mesurar la seva força electoral amb cens i dins la més estricta legalitat espanyola.

Muriel Casals ha insistit que al Sant Jordi "es va demostrar que la independència és transversal i la representen diferents partits polítics", un fet que va considerar "molt positiu" Forcadell en l'objectiu de sumar al màxim de vots possible al projecte independentista tant el 24-M com el 27-S. Vila d'Abadal ha admès que "no és senzill" buscar la unitat dels partits independentistes, però ha advertit que "aquest procés no necessita res més que unitat". Això sí, Forcadell ha rebutjat parlar de llistes de cara al 27-S –tampoc sobre si té previst d'integrar-se en alguna– perquè "cada cop que se'n parla [de llistes] hi ha un daltabaix". "No sé què faré", ha conclòs. Això sí, ha defensat el relleu al capdavant de l'ANC tal com manen els estatuts, encara que el relleu s'hagi de fer quan falten només cinc mesos per a les plebiscitàries. Perquè al capdavall, ha dit, el relleu a aquestes altures "demostra la fortalesa del moviment" i és un exemple de coherència.

La presidenta en funcions de l'ANC també ha volgut tancar la polèmica alimentada després que el president de la Generalitat condicionés el 27-S al fet que ERC no faci perdre cap votació al Govern al Parlament: "Ningú ha de tenir cap dubte que el 27-S votarem, perquè hi ha un pacte, s'hi va comprometre el president de la Generalitat".

stats