CANVI DE CICLE
Política 16/05/2013

El Consell Assessor per la Transició Nacional elaborarà 19 informes sobre els passos cap a la independència

L'organisme presidit per Carles Viver Pi-Sunyer s'estrenarà amb un document sobre la consulta sobiranista

R. Mateos / O. March
1 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, aquest dijous, en la presentació del pla de treball de l'organisme / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) farà el seu informe sobre la consulta sobiranista que el Govern vol convocar aquesta legislatura, però 17 dels 19 primers documents de treball que entregarà a Artur Mas seran sobre els primers passos de l'estat propi en cas que l'opció del 'sí' guanyi el referèndum. Així ho ha explicat el president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, en una roda de premsa al Palau de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"17 dels 19 informes que entregarem en aquesta primera fase del consell aniran sobre els problemes que es pot trobar un nou estat independent en els seus primers mesos", ha apuntat Pi-Sunyer. El primer informe s'entregarà al juliol i la resta es lliuraran entre finals d'any i el març del 2014.

Aquests informes tractaran temes com la pertinença a la Unió Europea (UE), la redacció d'una Constitució catalana, les relacions amb Espanya, el marc jurídic de la Catalunya independent i temes com la doble nacionalitat i el reconeixement de les llengües. "L'escenari de l'estat propi és el que menys s'ha explorat i, per tant, és el que centrarà els informes", ha recordat el president del CATN. També s'avaluarà la necessitat de tenir un exèrcit i la construcció de la hisenda pròpia.

Els aspectes econòmics centraran bona part dels informes sobre l'estat propi: repartiment d'actius i passius entre Catalunya i Espanya, les agències competencials, els efectes de la independència en les relacions comercials, la Seguretat Social catalana, l'abastament energètic "de la primera setmana de l'estat propi" i l'espai de telecomunicacions. La internacionalització del procés serà l'últim informe.

stats