Política 10/06/2013

Homs recorda en l'homenatge a Tarradellas que la Generalitat es va restituir abans de la Constitució

Polítics, veïns i familiars recorden a Cervelló el 25è aniversari de la mort del president que va tornar de l'exili per impulsar l'autogovern català

Acn
3 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, en l'acte d'homenatge a Josep Tarradellas / ACN

CervellóEl 10 de juny del 1988 va morir el president de la Generalitat Josep Tarradellas. 25 anys després polítics, veïns i familiars han homenatjat al president que es va "entossudir" a recuperar la institució de la Generalitat durant els 23 anys que va presidir-la des de l'exili. En representació del govern actual, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha emfatitzat la importància històrica de Tarradellas per a la "memòria col·lectiva" dels catalans i ha recordat a tots aquells que asseguren que la legitimitat de la Generalitat emana de la Constitució que l'any 1977, quan Tarradellas va exclamar el "ja sóc aquí" a la Plaça Sant Jaume, la Constitució encara no havia nascut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ni Catalunya ni la Generalitat són un invent", ha subratllat Homs en referència a la història de la institució que Tarradellas es va encarregar de mantenir viva a l'exili des de l'any 1954, quan a Mèxic va substituir Josep Irla com a president de la Catalunya republicana. "A diferència d'altres, nosaltres no vam haver de fer un concurs d'idees", ha insistit Homs quan s'ha referit a la creació de les comunitats autònomes en el seu discurs.

Per al conseller de la Presidència, la restitució de la Generalitat l'any 1977 i l'arribada a Catalunya de Tarradellas va ser "l'acte de ruptura més clar amb el franquisme". La voluntat "obsessiva" de Tarradellas per restituir la institució va ser la peça clau per assolir aquesta fita, segons ha assegurat Homs, que ha destacat el "sentit de la dignitat" del president i la seva "determinació". "Anirà íntimament lligat al president Tarradellas el 'ja sóc aquí', que ha quedat per la història i que ha transcendit la seva figura i fins i tot la de la institució", ha recordat.

Els parlaments abans de l'ofrena floral han anat a càrrec del conseller Homs, de l'alcalde de Cervelló -la localitat natal de Josep Tarradellas i també la localitat on està enterrat-, Jesús Arévalo, i del fill del president Tarradellas, Josep Tarradellas Macià. Aquest últim ha agraït l'homenatge que les institucions del país i de la ciutat han fet al seu pare i ha recordat amb emoció el dia que el van enterrar, ara fa 25 anys. "Una gran emoció de veure tota la gent pel carrer emocionada i també tot el món polític català i espanyol que vivien un moment de gran unitat i respecte pel meu pare. Aquell dia vaig ser molt optimista pel futur del país. Espero que aquest esperit continuï", ha sentenciat.

Més d'un centenar de persones s'ha aplegat al cementiri de Cervelló per homenatjar el president de la Generalitat restablerta. Així, representants polítics de totes les forces parlamentàries -excepte Ciutadans-, del consistori municipal de Cervelló, i també familiars i veïns de la localitat han participat en l'ofrena floral. L'expresident Pasqual Maragall ha estat l'únic successor de Tarradellas present aquest dilluns a Cervelló. La majoria han arribat junts en un autobús llogat per l'ajuntament.

En representació d'ERC, el diputat al Congrés Joan Tardà ha fet èmfasi en les paraules del conseller de la Presidència i ha recordat que els republicans sempre han defensat que la legitimitat de la Generalitat no prové de la Constitució, sinó "dels drets històrics, de la pròpia institució i de la democràcia". Tardà ha reclamat que valors com la coherència i la perseverància que va encarnat el president Tarradellas han de ser el model per fer el "salt definitiu" i aconseguir que els catalans "com abans millor" puguin decidir el seu futur.

El primer secretari del partit, Pere Navarro, ha encapçalat la delegació socialista. Un cop acabat l'acte, Navarro ha valorat a la premsa la figura de Tarradellas com un generador de consensos. "Avui recordem un gran president de la Generalitat. Una persona que va transmetre els valors de la feina constant, tossuda i, sobretot, la cultura de treballar junts per uns objectius. Avui hem de recordar la seva figura política i fer que estigui molt present", ha destacat.

stats