Política 21/02/2013

Francisco Marco: "Que diguin el que vulguin perquè tot és fals"

L'estratègia de defensa del director de Método 3 serà negar-ho tot

Albert Martín Vidal
3 min
Francisco Marco dimarts a la nit sortint de la seu de Método 3 després de sis hores d'escorcoll.

Barcelona"Q ue digan lo que quieran xq TODO es falso ". Amb aquestes paraules escrites en un SMS va respondre Francisco Marco, director de Método 3, a una pregunta de l'ARA sobre la possibilitat que s'atribuïssin informes falsos a la seva agència. Era dilluns. Menys d'una hora després aquest veterà detectiu, temut per molts a Barcelona, era detingut per agents del Cos Nacional de Policia per les escoltes a Alícia Sánchez-Camacho i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola al restaurant La Camarga.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'interrogatori a Marco i a tres dels seus exempleats va continuar ahir a les dependències policials de la Verneda. Avui mateix acaba el termini perquè passin a disposició judicial, si el jutge no en prorroga la detenció. A la Ciutat de la Justícia de Barcelona, i enmig d'un ambient de protestes per les retallades i per l'aplicació de les taxes judicials, un veterà fiscal feia un apart per referir-se a Emilio Sánchez Ulled, un dels dos fiscals d'Anticorrupció que, juntament amb Francisco Bermejo, investiguen el cas: "Quan mossega una presa ja no la deixa escapar".

Les mirades ja estan posades en l'estratègia judicial que seguirà Marco per evitar la condemna en un cas que ha commocionat la política catalana. El seu advocat, Álvaro Amigó, va refusar ahir parlar amb aquest diari. Amigó va defensar al seu dia Fidel Pallerols, l'empresari vinculat a un cas de finançament irregular d'Unió, i actualment és membre del consell d'administració del RCD Espanyol.

Xantatges de 50.000 euros

Malgrat aquest silenci, la declaració voluntària de Francisco Marco divendres passat davant la Policia Nacional permet fer-se una idea exacta de quina serà la seva estratègia. El director de Método 3 va afirmar que dos dels seus extreballadors -un dels quals és Julián Peribáñez, ara detingut- li haurien demanat uns 50.000 euros a canvi de no esbombar informacions relacionades amb les investigacions de l'agència. Cal recordar que Método 3 va fer un ERO a finals del 2012 en el qual es van incloure els caps de l'empresa i que, des d'aleshores, manté un contenciós amb els seus treballadors, als quals es deuen quantitats pròximes als 30.000 euros. El director financer de Método 3, José Luis Marco, cosí de Francisco Marco, ha evitat fer comentaris sobre aquesta situació.

En aquesta mateixa declaració, Marco va negar que les imatges de María Victoria Álvarez a l'entrada del restaurant La Camarga haguessin estat preses per personal de Método 3 i va descartar l'autenticitat d'un expedient en què figurava el PSC com a client i "J. Zaragoza" -presumiblement José Zaragoza, exsecretari d'organització del partit- com a persona de contacte. De fet, va assegurar que aquest document possiblement havia estat "manipulat" abans de ser lliurat a la premsa.

Ahir mateix va saber-se que la policia s'havia emportat de la seu de l'agència tres carpetes relacionades amb les escoltes a Sánchez-Camacho. Dues estaven relacionades amb el PSC i una tercera amb el restaurant La Camarga. Aquest últim expedient podria fer referència a un conflicte laboral en aquest local, segons va explicar Marco davant la policia. Els altres dos determinaran si és cert, com va dir Zaragoza, que la relació entre el PSC i l'agència de detectius es va limitar a qüestions de seguretat de la seu del partit. En una entrevista recent, el director de Método 3 va assegurar que mai ha acceptat cap altre encàrrec de partits polítics més enllà de l'escombrat de micròfons.

Va ser el mateix jutge del cas qui va fer ahir aquesta precisió sobre el material requisat, després que fonts del ministeri de l'Interior expliquessin que a la seu de l'agència hi havia prou material per omplir deu furgonetes. Segons va puntualitzar, la resta de documentació no té relació amb la denúncia penal presentada per Sánchez-Camacho.

Llibre d'encàrrecs desaparegut

Mentre avança la investigació, s'ha fixat per a l'1 de març una vista sobre les mesures cautelars, que podrien incloure la prohibició de la difusió de la gravació de la conversa que ha destapat la polèmica, així com el requeriment a Método 3 perquè faciliti el llibre d'encàrrecs professionals. Aquesta pot ser una prova clau, però, segons alguns mitjans, Francisco Marco ja va assegurar en una reunió amb un alt càrrec d'Interior l'any 2010 que aquest document s'havia perdut en una inundació.

La seva estratègia, a hores d'ara, sembla clara: "Tot és fals".

stats