Política 24/01/2017

El discurs de Puigdemont, Junqueras i Romeva en 10 frases: "Europa no pot mirar cap a una altra banda"

El president de la Generalitat, el vicepresident i el conseller d'Exteriors han defensat el referèndum al Parlament Europeu

Laia Forès/gerard Pruna
2 min
El presdient de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la conferència del Parlament Europeu

Brussel·lesEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, han pronunciat aquest dimarts una conferència sobre el referèndum per la independència de Catalunya al Parlament Europeu. Aquestes són les 10 frases més destacades dels discursos:

Carles Puigdemont

1. "És segur que aquest any 2017 Catalunya decidirà lliurement el seu futur mitjançant un referèndum legítim i legal".

2. "Això és, i vull deixar aquest punt clar com l'aigua, un problema europeu. I Europa no pot mirar cap a una altra banda. Europa ha de ser part de la solució".

3. "Vull subratllar que la proposta catalana per fer un referèndum segueix fermament una inspiració europeista. En primer lloc, perquè si Catalunya esdevé un nou estat ho farà en el marc de la Unió Europea".

4. "Esperem que [el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani] doni compliment al compromís que va adquirir per carta amb la majoria d'eurodiputats del nostre país per tal que el català pugui ser llengua oficial del Parlament Europeu".

Raül Romeva

5. "La nostra reivindicació és justa, pacífica, democràtica i basada en el respecte a la voluntat dels nostres ciutadans".

6. "Europa haurà de prendre partit i és impensable que no esculli la democràcia. Si no ho fa, Europa estarà actuant en contra de si mateixa i dels seus valors fonamentals".

7. "Una sola cosa sembla clara: Europa no es podrà construir subestimant els ciutadans. Quan es fa, la resposta és la desafecció. El Brexit només n'és un exemple".

Oriol Junqueras

8. "La competitivitat de la nostra indústria ha estat limitada, per exemple, per l'elevat cost de l'electricitat a Espanya o pels injustificables i vergonyosos retards del corredor mediterrani".

9. "L'estat espanyol ha provocat més fallides que ningú en tota la història de la Humanitat".

10. "El nostre objectiu és molt simple: més democràcia, la possibilitat que els ciutadans puguin decidir amb el seu vot el seu futur i es facin responsables de les seves decisions".

stats