Política 20/10/2012

Gallardón diu que la independència "no serà respectada" per la comunitat internacional si es fa "al marge de la llei"

El ministre de Justícia diu que el "procediment" d'Escòcia "és ajustat a la legislació britànica"

Efe
2 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en un acte a Barcelona

BarcelonaEl ministre de Justícia, Alberto Ruíz-Gallardón, ha avisat aquest dissabte a Barcelona que "qualsevol modificació de la realitat d'un país" que segueixi un camí diferent del de la llei "no només no serà respectada, sinó que no serà ni tan sols considerada per la comunitat internacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que ningú entendria mai és que es puguin aplicar procediments al marge de la llei. No faig valoracions comparatives polítiques, però sí que dic que el procediment [de la consulta d'independència] d'Escòcia és ajustat a la legislació britànica", ha afirmat Gallardón, preguntat pels periodistes respecte al debat sobre el referèndum escocès i el de la hipotètica secessió de Catalunya.

"Si s'invoquen precedents estrangers, en tots aquests precedents el que s'ha fet és aplicar la llei. Aquesta és la raó per la qual el referèndum d'Escòcia no ha estat autoritzat pel Parlament escocès, sinó pel Parlament britànic, que és el que ha permès realitzar una activitat d'aquesta naturalesa", ha afegit el ministre, que avui ha clausurat el Congrés Internacional d'Arbitratge del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

Gallardón també ha subratllat que "un país sense seguretat jurídica" no serà atractiu per a les inversions: "No hi ha ningú en aquests moments que es plantegi localitzar les seves inversions on no es respectin les lleis. És fonamental respectar les lleis, sobretot les que ens hem donat democràticament. Lleis que tenen els seus propis mecanismes de revisió en el supòsit que algú volgués revisar-les", ha dit.

El ministre, que ha subratllat que feia aquestes declaracions com a responsable de Justícia i no en clau política, ha assenyalat també que "aquells que no respecten la llei no generaran respecte per a si mateixos".

Abans d'atendre els mitjans, Gallardón ha pronunciat un discurs de marcat contingut jurídic sobre el tema del congrés que clausurava, l'arbitratge, però en el qual també ha fet una referència a Catalunya.

"Catalunya sempre ha tingut una vocació de trobada, de diàleg, de resolució de conflictes, on la mediació ha tingut una presència molt superior que a la resta d'Espanya. Això es deu al seny que caracteritza els catalans i que tant els allunya de la confrontació, de la ruptura i de qualsevol mecanisme que no suposi la recerca consensuada de la solució a qualsevol conflicte que es pugui produir", ha assenyalat.

D'altra banda, i preguntat per la nova taxa de Justícia, Gallardón ha defensat que s'aplicarà per "solidaritat", per garantir l'accés a la justícia de "tots els espanyols que no tinguin recursos econòmics". "I en una època de crisi, amb més raó encara. Hi podrà haver retallades en moltes coses, però no hi haurà retallades en aquest país mai, mentre jo sigui ministre, en la justícia gratuïta", ha subratllat.

stats