Política 29/07/2014

Gallardón demana que Jordi Pujol sigui investigat per l'Agència Tributària i la fiscalia

"Funcionaran tots els mecanismes de l'estat de dret", ha matisat el ministre de Justícia

Europa Press
2 min

MadridEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha afirmat aquest dimarts que la conducta de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol mereix "una resposta jurídica", i per això ha demanat que aquest cas sigui investigat per l'Agència Tributària, la Fiscalia i el poder judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem davant d'unes conductes que mereixen no només tenir una resposta política, que és la que s'ha produït avui el matí, sinó que han de tenir també una resposta jurídica", ha subratllat després de presentar al Ministeri de Justícia l'Estatut de la Víctima del Delicte.

"Quan es confessa que s'ha estat al marge de la llei durant tants anys, encara que no s'hagin delatat les quantitat, el que s'ha de fer és una investigació per part de l'Administració tributària i, si és el cas, podria realitzar-se una investigació tant del Ministeri Fiscal com del poder judicial ", ha assenyalat.

Gallardón ha subratllat que "la llei ha de ser igual per a tots", encara que a continuació ha indicat que els que exerceixen o han exercit "llocs d'especial responsabilitat" tenen, "a més de les obligacions legals de tots els ciutadans, unes obligacions ètiques"

En qualsevol cas, ha deixat clar que "funcionaran els mecanismes de l'Estat de Dret".

"No és un assumpte personal ni familiar"

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que també ha participat en l'acte de presentació de l'Estatut, ha qualificat d'"inevitable" la decisió de Pujol de renunciar a totes les seves prerrogatives com a expresident del Govern, "donades les circumstàncies tristes i penoses que envolten aquest cas ".

Fernández Díaz ha rebutjat que es parli d'aquest cas com "un assumpte familiar i personal" perquè, segons ha dit, "no ho és", encara que afecti "molt profundament" Jordi Pujol i la seva família ". Segons la seva opinió, "té una dimensió política indubtable més enllà de les responsabilitats personals i familiars".

Després d'afirmar que tots els ciutadans són iguals davant la llei i que "ningú ha de ser una excepció", el ministre ha destacat que en aquest cas es tracta d'una persona que ha estat "el major referent" de la política catalana dels últims 25 anys, així com "un referent ètic i moral" tant per als nacionalistes com per a "bona part de la societat catalana que no s'identifica amb el nacionalisme".

Per això, ha dit comprendre que "moltes persones se sentin profundament defraudades, dolgudes i consternades" per l'actuació de l'expresident de la Generalitat, que marca "un abans i un després". "Però al final la veritat s'obrirà pas" i "el que cal fer és confiar en què les institucions funcionin", ha manifestat.

Quan li han preguntat si també es refereix a la infanta Cristina i a l'exministre i expresident del Govern balear Jaume Matas quan parla d'igualtat davant la llei, Fernández Díaz ha contestat que "per exemple". "La Justícia és igual per a tothom. És una conquesta de l'Estat de Dret i aquest és un moment molt oportú per recordar-ho", ha afegit.

stats