Política 02/10/2020

El comissari García Castaño afirma que Villarejo informava Rajoy sobre la Kitchen

Fernández Díaz nega l'autenticitat dels missatges amb el seu número dos i demana que no se l'imputi

Ara
3 min
Rajoy intentarà repetir  com a candidat a la Moncloa

MadridEl comissari jubilat que va ser cap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) de la Policia Nacional, Enrique García Castaño, va explicar al jutge que investiga la Kitchen que José Manuel Villarejo tenia "canals de comunicació amb la presidència del govern", és a dir, amb Mariano Rajoy. En la seva declaració del 26 de març de 2019 davant el jutge Manuel García Castellón, a la qual ha tingut accés la SER, corrobora l'existència de la trama d'espionatge del PP per robar informació en poder de l'extresorer Luis Bárcenas.

"Des del ministeri de l'Interior em transmeten que es tractava en realitat de descobrir si el senyor Bárcenas tenia o s'havia endut algun disc dur de la seu del PP en què apareixien el finançament que havia rebut el PP en donacions, els pagaments en B que s'havien fet i els pagaments que es rebien en donacions...", diu García Castaño quan el jutge li pregunta si les investigacions de l'excomissari jubilat Villarejo tenien a veure amb els moviments de diners de Bárcenas a l'estranger.

L'excap de la UCAO també implica l'ex secretària general de la formació conservadora María Dolores de Cospedal, de qui la Fiscalia ha demanat la imputació sense que, de moment, el jutge ho hagi acceptat. García Castaño parla d'un "primer nivell" integrat pel comissari Andrés Gómez Gordo, que "despatxava amb la presidenta de Castella-la Manxa".

Aquest dijous el Congrés va aprovar en ple la creació de la comissió d'investigació sobre la Kitchen impulsada per les dues forces de la coalició de govern, PSOE i Unides Podem. Només el PP hi va votar en contra i Vox es va abstenir. La formació lila ja ha deixat clar que demanarà la compareixença de Rajoy a la comissió, així com la del president actual del PP, Pablo Casado. Els socialistes no han confirmat si donaran suport a aquestes peticions, però la seva portaveu, Adriana Lastra, va afirmar que s'ha d'arribar "fins al final" en la investigació a la cambra baixa.

Fernández Díaz, sense sobrenom

Qui sí que està investigat és l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, que es va intercanviar missatges amb el seu número dos, el secretari d'estat de Seguretat en aquell moment, Francisco Martínez, també investigat. Fernández Díaz ha presentat un recurs davant el jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional sol·licitant que se li tregui aquesta condició i s'ofereix a comparèixer a declarar, però com a testimoni. El seu advocat assegura que no hi ha indicis racionals sobre el seu client, sinó "conjectures", i destaca dos arguments clau per rebutjar la seva imputació. D'una banda, nega l'autenticitat dels missatges que Martínez va aportar a la causa i sobre els quals va aixecar acta notarial.

D'una altra, Fernández Díaz no apareix citat en la llista de suposats implicats en la Kitchen. Si bé Rajoy és conegut com l'Asturiano, a Fernández Díaz no se li atribueix cap malnom. "Aquesta circumstància és molt significativa, és a dir, no apareix el seu nom en el llistat de persones identificades durant la investigació de l'operació Kitchen", diu el seu advocat, que no entén com el jutge instructor el considera com a "centre nuclear" de l'entramat. Sobre el pagament de fons reservats, el lletrat sosté que és una competència delegada al secretari d'estat de Seguretat que Fernández Díaz no tenia per què conèixer.

Bárcenas denuncia una operació d'Interior per "atemorir-lo"

La diana de l'operació, Bárcenas, sospitava el 2013 que Interior l'espiava. L'extresorer del PP estava aleshores en presó preventiva i en la seva declaració davant el jutge Pablo Ruz, que instruïa la causa de la caixa B, ja va advertir que creia que es gravaven les seves converses amb el seu advocat, Javier Gómez de Liaño, a la presó. Aquesta versió la va ratificar el febrer de 2019 quan va ser citat davant García Castellón per la Kitchen, en la qual va asseverar que el ministeri liderat per Fernández Díaz volia "atemorir-lo". Durant l'interrogatori, la Fiscalia va suggerir la possibilitat que la seva documentació acabés en mans de José Manuel Villarejo a través de Gómez de Liaño.

Bárcenas va replicar que ho desconeixia, però també la hipòtesi que els seus arxius arribessin a l'excomissari empresonat per la via del seu antic xofer, Sergio Ríos, a qui s'assenyala com l'instrument de l'entramat per espiar la família de l'extresorer. Bárcenas recorda que una vegada la seva dona, Rosalía Iglesias, va entregar un telèfon i una tauleta a Ríos perquè la fes arribar a Gómez de Liaño. "Potser va fotocopiar-ho", va apuntar Bárcenas en la seva declaració.

stats