Política15/10/2012

Un gegant editorial amb vocació transformadora

Ignasi Pujol

BARCELONAPlaneta és avui el primer grup editorial i de comunicació de capital familiar amb seu a Espanya. El conglomerat empresarial nascut el 1949 de la mà del pare de l'actual president -tots dos de nom José Manuel Lara- projecta una àmplia oferta cultural, formativa, d'informació i entreteniment audiovisual. La firma lidera el mercat editorial a Espanya i a l'Amèrica Llatina, és el segon actor del mercat a França i està entre els sis primers del món. El grup té més de cent segells editorials.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els llibres han sigut i són l'essència del negoci de Planeta, que no obstant ha sabut adaptar-se als nous temps, tant pel que fa a la diversificació geogràfica -captant lectors d'altres parts del món- com a la sectorial -a través de nous formats-. L'any 2007 el grup de la família Lara va dur a terme la que va ser la seva operació corporativa més ambiciosa: la compra de l'editorial parisenca Editis per un import d'uns mil milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Planeta participa de segells editorials tan emblemàtics com Espasa, Destino, Seix Barral, Proa i, en un 30%, Edicions 62. Aquest any acaba d'incorporar a la seva cartera la històrica editorial Tusquets. El llibre digital és un dels seus principals reptes i per això ha travat una aliança amb Bertelsmann -amb qui controla al 50% Círculo de Lectores- i Telefónica per competir amb el gegant nord-americà Amazon.

Des del 2000, el grup s'ha projectat cap a noves àrees de negoci, és accionista de referència del diari La Razón i d'Antena 3, ara fusionada amb La Sexta, així com de les emissores de ràdio Onda Cero, Europa FM i Onda Melodía. A través de Prisma Publicacions gestiona revistes especialitzades, entre les quals destaquen Interiores , Psychologies , Historia y Vida , Lonely Planet Traveller i Playboy . A finals del 2009 es ven el diari Avui juntament amb els Godó (La Vanguardia ) i el Govern. La seva entrada a l' Avui , cinc anys abans, havia provocat la sortida de La Razón de Luis María Ansón -fundador d'aquest rotatiu de dretes madrileny-, que no entenia com un mateix editor podia acaronar tantes sensibilitats. A finals de l'any passat Planeta va tancar el diari gratuït ADN .

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Planeta DeAgostini és líder en la distribució de fascicles col·leccionables a Espanya. La companyia és present en la distribució cinematogràfica i de continguts audiovisuals i en la formació per a professionals. També destaca l'escola de negocis EAE.

Lara ja ha situat en la carrera successòria el seu fill José Manuel, que dirigeix l'àrea financera del Grupo Planeta.