LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 13/12/2011

La Generalitat portarà el govern espanyol als tribunals per l'impagament dels 759 milions

El conseller d'Economia interposarà un recurs contenciós administratiu després de presentar un requeriment al ministeri d'Economia. “Ens defensarem a Europa i treurem els colors al govern espanyol allà on faci falta”, ha afirmat Homs

Sara González
2 min

BarcelonaEl Govern ha decidit portar el goven espanyol als tribunals per l'impagament dels 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera. “És un fet extraordinàriament greu, dels més greus de l'època democràtica en les relacions entre el govern espanyol i el català”, ha afirmat el portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha afegit que es tracta d'una situació “sense precedents”. "L'impagament té aires de vendetta contra Catalunya", ha insistit el portaveu, que ha afegit que és un atac a l'autogovern de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, formularà un requeriment davant el ministeri d'Economia i Hisenda, previ a un recurs contenciós administratiu, per l'impagament d'aquesta quantitat, que correspon a la liquidació de l'exercici del 2008 de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

El Govern també comunicarà a les autoritats europees la situació perquè coneguin “el comportament deslleial” del govern espanyol en un moment en què es demana “seriositat”. “Ens defensarem a Europa i treurem els colors al govern espanyol allà on faci falta”, ha afirmat Homs.

Desequilibri del dèficit i pagament de nòmines

Homs ha avançat que aquest impagament tindrà com a conseqüència “problemes de tresoreria molt greus”. De fet, el portaveu del Govern ja ha apuntat que una de les repercussions podria ser el retard del pagament de les nòmines dels funcionaris.

Homs ha explicat que l'impagament provoca també un desequilibri d'un 0,3 o un 0,4% en l'objectiu de 2,6% del PIB previst. Tot i això, Homs ha insistit que el Govern farà tot allò que estigui al seu abast per complir l'objectiu de dèficit per al 2012, fixat en l'1,3%.

El dirigent de CiU ha confessat que el Govern ja intuïa al novembre que els diners no arribarien, però que va ser decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, no utilitzar-ho en campanya electoral. “Per contra, ens vam empassar que no presentàvem els pressupostos per motius electoralistes”, ha etzibat Homs.

El portaveu de l'executiu català ha insistit que el fet que el govern de Zapatero estigui en funcions és una “excusa de mal pagador” i li ha recordat que encara és a temps de rectificar. Homs ha recordat que el pagament dels 759 milions es va acordar el 19 de juliol a la Comissió Bilateral amb l'Estat i que aquesta quantitat està consignada als pressupostos generals de l'Estat.

stats