Política 02/04/2014

Cameron, al govern espanyol: “Desistiu de Gibraltar”

El govern britànic crida a consultes l'ambaixador espanyol a Londres després que la Royal Navy interceptés un vaixell de la Guàrdia Civil en aigües que es disputen Espanya i el Regne Unit

Efe
2 min
Protesta a Gibraltar, en una imatge d'arxiu / EFE

LondresEl primer ministre britànic, David Cameron, ha instat aquest dimecres el govern espanyol, a través del seu portaveu oficial, a "desistir" de Gibraltar i ha assegurat que el Regne Unit persistirà en la seva "posició clara" pel que fa a la sobirania del Penyal. Les declaracions de Cameron arriben en el context d'un nou episodi de tensió diplomàtica entre Londres i Madrid, després que un vaixell de la Royal Navy interceptés un vaixell de la Guàrdia Civil en aigües la sobirania de les quals es disputen Espanya i el Regne Unit. Molest amb l'incident, el govern britànic ha cridat a consultes l'ambaixador espanyol a Londres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A preguntes dels periodistes, que volien saber si Cameron pensa parlar amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre l'última incursió d'un vaixell espanyol en aigües pròximes a Gibraltar, el portaveu ha assegurat que Londres "continuarà expressant el seu parer a l'executiu de Madrid". "Mantindrem la nostra clara postura en aquest assumpte, i així ho plantejarem directament al govern espanyol. Això és el que ha passat aquest dimecres i per això l'ambaixador espanyol ha estat convocat pel ministeri d'Exteriors", ha afirmat el portaveu britànic.

El govern britànic ha convocat aquest dimecres l'ambaixador d'Espanya a Londres, Federico Trillo, per transmetre-li la seva "greu preocupació" per la suposada incursió d'un vaixell espanyol en aigües territorials de Gibraltar. David Lidington, viceministre per a Europa al ministeri d'Exteriors, ha remarcat que la incursió dimarts en aigües de Gibraltar d'un vaixell espanyol de recerca oceanogràfica, acompanyat d'una patrullera de la Guàrdia Civil, és "il·legal" i suposa "una violació de la nostra sobirania".

Segons el viceministre, l'embarcació de la Guàrdia Civil va realitzar maniobres "perilloses". Sempre segons Londres, tots dos vaixells van penetrar en aigües territorials que el Regne Unit considera sota sobirania britànica a les 21.30 h de dimarts. Immediatament van ser interceptats per vaixells de l'esquadró de Gibraltar de la marina britànica i de la policia del Penyal. En el curs del que Lidington descriu com a "maniobres perilloses" per part de la Guàrdia Civil hi va haver una petita col·lisió amb un vaixell de la policia local. Segons la informació difosa a Londres, les autoritats britàniques van contactar amb les espanyoles per l'incident i les embarcacions espanyoles van abandonar aigües gibraltarenyes.

Gibraltar considera que té jurisdicció sobre tres milles nàutiques al voltant del Penyal, cosa que no reconeix Espanya, ja que d'acord amb el Tractat d'Utrecht de 1713, pel qual el territori va ser cedit a Anglaterra, Gibraltar només té sobirania sobre les aigües del port.

Aquesta és la quarta vegada que Trillo és convocat pel ministeri d'Exteriors britànic des que va assumir el seu càrrec, el maig de 2012. Totes quatre ocasions, relacionades amb Gibraltar.

stats