Primàries de Junts
Política 02/06/2023

Giró es retira de la cursa de les primàries de Junts a Madrid

L'exconseller ho ha decidit després de parlar amb Puigdemont i Turull

2 min
Jaume Giro, fotografiat al Diari Ara, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'exconseller Jaume Giró finalment no concorrerà a les primàries per ser el cap de llista de Junts i, per tant, no li disputarà el lideratge a l'actual cap de files a Madrid, Míriam Nogueras. Així ho ha anunciat aquest divendres en declaracions a l'ACN i a través d'un comunicat, després de convenir que és el "millor pel partit". Així ho ha decidit, ha aclarit, després de parlar-ho amb el secretari general, Jordi Turull, i l'expresident Carles Puigdemont, que s'havia mullat públicament per la cap de llista actual, Míriam Nogueras. Segons ha explicat l'exconseller d'Economia en el comunicat, els dos dirigents de Junts li han fet saber que consideren que "no és oportú" obrir ara un procés de primàries per escollir la candidatura a Madrid ara que s'està treballant en la constitució dels ajuntaments i s'està intentant formar un "front unitari" a la capital espanyola amb altres forces independentistes. "Tinc molt respecte polític pel president Puigdemont i per Jordi Turull. Sempre escolto i valoro l'opinió de tots dos", resol, i afegeix: "Abans que res soc una persona lleial".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alhora, també explica que després de conèixer el reglament de les primàries creu que és "molt difícil" poder fer el procés "en condicions" -el calendari electoral deixa poc marge-, ja que només es preveuen quatre dies de campanya i sense poder fer debats públics ni a la militància ni als mitjans de comunicació -a diferència, remarca, de quan es van fer les primàries per escollir la candidatura del Parlament-. En aquest sentit, opina: "Soc partidari del contrast serè, positiu i constructiu de posicions per enfortir Junts. Més enllà de monòlegs i de les dinàmiques de les xarxes socials, crec que és rellevant preservar el debat transparent i respectuós".

La decisió de Giró ha estat ben rebuda per l'expresident Carles Puigdemont. "Jaume Giró ha estat un gran conseller d'Economia, i és un actiu polític d'alt nivell. Amb aquest gest demostra, a més, que té un gran sentit de país", ha piulat l'excap de l'executiu exiliat.

Una estratègia pròpia a Madrid

La candidatura de Jaume Giró a les primàries de Junts pel 23-J implicava també fer política de manera diferent a Madrid. "És cert que tinc una visió pròpia sobre quin hauria de ser el paper del meu partit, i del conjunt dels sobiranistes, al Congrés (...). M'inclino per rendibilitzar cada vot, de cada català, a Madrid, i estic convençut que la nostra posició hauria de ser, quan l'aritmètica ho permet, una posició de negociació intel·ligent i competent, per tal de defensar els interessos de Catalunya", defensa l'extitular d'Economia, a diferència de l'estratègia que ha dut a terme Míriam Nogueras aquesta legislatura, que s'ha caracteritzat per no col·laborar amb el govern espanyol i confrontar amb el president, Pedro Sánchez.

En aquest sentit, advoca per fer "allò que sigui necessari en cada moment i amb els recursos i la força" que es "disposa": "Mentre Catalunya no sigui un estat independent, podem fer més coses que reclamar la independència", sentencia.

Finalment, Giró també ha expressat “molta sort” a Míriam Nogueras, que ara no tindrà rival per ser la líder a Madrid. L’exconseller no es planteja fer tàndem amb ella, de manera que seguirà formant part de l’executiva de Junts i participant en la “presa de decisions i amb vocació de servei al país”.

stats