Política 07/07/2015

CDC no tanca la porta a enviar Teresa Gomis al Grup Mixt si pren possessió com a diputada al Congrés

Gomis no ha assistit al ple d'aquesta tarda de dimarts per jurar el nou càrrec

Acn
3 min
Els diputats Pere Macias i Carles Cmapuzano durant la roda de premsa al Congrés. ACN

MadridEl portaveu parlamentari de CDC al Congrés, Pere Macias, ha expressat aquest dimarts que la seva formació "respecta el procés de reflexió personal" de l'exregidora de Reus Teresa Gomis, imputada pel cas Innova, sobre si ha de prendre possessió o no del seu escó a la cambra baixa. Amb tot, ha apuntat que un cop Gomis hagi comunicat quina és aquesta decisió i pren possessió, CDC té la possibilitat de decidir "si està integrada al grup o no", en referència a la possibilitat que la forci a anar al Grup Mixt. El grup parlamentari també ha proposat que el diputat de CDC Jordi Xuclà ocupi la vacant a la Mesa, i confia que el PP -que té majoria absoluta- respecti l'acord assolit a l'inici de la legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Teresa Gomis va formalitzar aquest dilluns la seva acta de diputada per CDC a les Corts i aquest dimarts hauria de prendre possessió -si vol- durant el ple del Congrés. Ha accedit a l'escó perquè anava com a número tres de la llista CiU per Tarragona i fruit de la renúncia de Jordi Jané quan va ser nomenat conseller de l'Interior.

En roda de premsa a Madrid, Macias ha recordat que la decisió està només a mans de la pròpia Gomis, i no del grup o del partit, i per tant ha de ser ella qui ha de valorar si pren possessió o no.

Amb tot, ha recordat que "les circumstàncies actuals" de la política demanen "màxima exemplaritat en l'exercici dels càrrecs públics.

El portaveu de CDC a Madrid, que ha defensat en tot moment la presumpció d'innocència de Gomis, ha afirmat que la seva formació "respecta" el procés de reflexió que pugui fer Gomis i ha apuntat que de moment el partit no treballa amb cap hipòtesi, malgrat que sí que pot actuar depenent de quina sigui aquesta decisió.

"Fins que ella no hagi exercit aquesta voluntat no prendrem cap decisió. És evident que si ella exerceix aquesta voluntat i pren possessió nosaltres tenim possibilitat que estigui integrada al grup o no ho estigui, prendrem la decisió a partir que ella prengui possessió", ha afirmat.

Teresa Gomis no s'ha presentat al ple d'aquesta tarda de dimarts, segons han informat fonts de CDC. D'aquesta manera, no ha jurat formalment el càrrec de diputada al Congrés.

CDC proposa Jordi Xuclà per la Mesa

La sortida de Jordi Jané també va deixar una vacant a la Mesa del Congrés. Jané ostentava el càrrec de vicepresident quart en virtut dels acords assolits a l'inici de la legislatura amb el PP, que hi té majoria absoluta.

CDC ha proposat finalment que el diputat Jordi Xuclà assoleixi ara aquesta responsabilitat. Ens sembla que en la seva persona se centren característiques que el fan absolutament idoni per a aquesta responsabilitat" perquè té una "amplíssima experiència" parlamentària i un coneixement de les Corts molt important, ha dit Macias.

Segons Macias, CDC entén que l'acord assolit a l'inici de la legislatura "té vigència per a tot el mandat i per tant procedeix que es pugui sotmetre a votació un nou candidat i que compti amb el suport, com en el seu dia, del PP i del PSOE".

Previsiblement l'elecció de Xuclà se sotmetrà al criteri de la cambra durant el ple de la setmana que ve, malgrat que el seu caràcter de sessió extraordinària fa que l'ordre del dia no s'aprovi fins el dilluns de la setmana que ve.

Amb tot, Macias creu que hi ha "una valoració molt positiva de la persona de Xuclà" i confia que "les consideracions d'abast institucional siguin les que predominen" en aquest debat.

stats