Política 22/07/2020

El Govern anuncia que reforçarà la ciberseguretat dels càrrecs de la Generalitat després dels casos d'espionatge

Marlaska nega les vinculacions del CNI i els cossos de seguretat en el cas de Torrent

N. Orriols / M. Ferrer
2 min
SENSIBILITAT  01. Tot i que la Generalitat ha liderat la batalla contra l’economia col·laborativa, paraules com les del director general de Telecomunicacions, Jordi Puigneró (a la foto), podrien anticipar un canvi de sensibilitat en l’executiu.02. Aplicacions com Uber o Airbnb han aixecat polseguera en sectors tradicionals com el taxi o els hotels.

Barcelona / MadridDesprés del cas d'espionatge al president del Parlament, Roger Torrent, i altres dirigents independentistes, el Govern ha anunciat aquest dimecres que reforçarà la ciberseguretat dels càrrecs de l'executiu català. En el marc de la sessió de control al Parlament, el conseller de Polítiques Digitials, Jordi Puigneró, que també va ser víctima d'un intent d'intervenir el seu mòbil, ha anunciat que impulsarà un programa per reforçar la seguretat dels dispositius electrònics de consellers i alts dirigents de l'administració –tal com recull l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha explicat que es prendran mesures per combatre l'espionatge i prevenir altres atacs com el que ha patit Torrent, el regidor dels republicans a Barcelona, Ernest Maragall, o l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, exiliada a Suïssa. En aquest sentit ha instat el govern espanyol a investigar aquests fets i ha retret a Ciutadans que vulguin retallar el pressupost del seu departament i de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya quan ara, creu, és més necessària que mai.

El cas de Torrent és inaudit, fins ara, a la Unió Europea, tal com va explicar a l'ARA el periodista especialitzat en ciberseguretat Lorenzo Franceschi-Bicchierai. Va ser espiat a través d'un programari, Pegasus, produït per l'empresa israeliana NSO que només treballa per a governs. Espanya n'és client i fins ara no havia aflorat cap cas d'espionatge a càrrecs electes.

Tanmateix, des de la Moncloa han desmentit fins ara cap tipus de vinculació amb l'espionatge. Aquest dimecres, també en la sessió de control al Congrés de Diputats, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha negat de nou que les forces de seguretat de l'Estat hagin espiat tant el president del Parlament com altres líders independentistes.

"Ni la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional ni el CNI investiguen opinions polítiques", ha assegurat durant la sessió de control al Congrés preguntat pel portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que ha reclamat al PSOE que doni suport a una comissió d'investigació que ja té el suport d'Unides Podem. Marlaska ha apuntat al govern de Mariano Rajoy.

stats