Política 27/11/2012

El Govern prioritza la consulta però reclama a ERC que assumeixi el “risc” de desgastar-se per les retallades

Homs destaca que les urnes han expressat un "mandat inequívoc" a favor del dret a decidir

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha subratllat aquest dimarts que del resultat de les eleccions del 25-N se'n desprèn un "mandat clar i inequívoc" per convocar en la legislatura que ara comença una consulta d'autodeterminació a Catalunya. El Govern, ja en funcions, ha analitzat en la seva reunió de dimarts el nou mapa parlamentari derivat dels comicis de diumenge. Lluny d'interpretar que el procés sobiranista ha embarrancat pel retrocés de 12 escons experimentat per CiU, Homs creu que el poble de Catalunya s'ha pronunciat nítidament a favor del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les negociacions per formar govern que s'obriran a partir d'ara, CiU plantejarà com a prioritat la convocatòria d'un referèndum, tal i com pretén també ERC. No obstant això, Homs ha advertit als republicans que, si volen que hi hagi consulta, han d'implicar-se a fons en la governabilitat i permetre que es constitueixi un executiu "fort", capaç de fer front a una de les pitjors conjuntures econòmiques, que obligaran a fer en un sol any, 2013, una nova tanda de "retallades" d'una magnitud "equivalent" a les realitzades en els darrers dos anys.

Dirigint-se als seus possibles socis de legislatura, Homs ha afirmat que el repte de l'autodeterminació és "tan majúscul" que val la pena “assumir riscos” i assegurar l'estabilitat del nou Govern, tenint present que l'acció governamental pot suposar-li un desgast a ERC. "Tenim per davant una oportunitathistòrica molt clara. Mai havia passat en la història deCatalunya", ha proclamat.

Les converses començaran de manera imminent i no es limitaran a ERC, segona força al Parlament amb 21 diputats, sinó que també es sondejarà el PSC. Homs s'ha mostrat disposat a parlar "de tot", partint de la base que l'objectiu de la consulta és innegociable. El mandat del poble no és "reformar la Constitució", ha dit, per deixar clar que l'aposta federalista del PSC té un suport "molt minoritari".

En l'anàlisi dels resultats, el Governha arribat a la conclusió que “valia la pena” convocareleccions, malgrat la davallada patida per CiU, perquè calia saberon estan les majories socials en aquesta “nova època”. "Ha estat un bon assaig general", ha comentat, referint-se a unes eleccions que han permès saber que hi ha un gruix de gent favorable a un referèndum independentista. Homs, que va pilotar la campanyaelectoral d'Artur Mas, ha reconegut que els vídeos i cartelleriaelectoral “no ha funcionat” a tot arreu, però si CiU ha perdut12 escons és degut a més factors: “El resultat requereix unaanàlisi molt serena, tranquil·la i amb certa perspectiva temporal”,ha afegit.

D'altra banda, ha comentat quel'executiu en funcions no destituirà de moment Jordi Argelaguet coma director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que havia posat elseu càrrec a disposició, després d'haver difós poc abans delscomicis una enquesta que atorgava la majoria absoluta a CiU.

stats