Política 21/02/2013

La nova llei de governs locals eliminarà un miler de càrrecs públics remunerats

Ho ha anunciat Joana Ortega al Parlament. L'objectiu és estalviar uns 1.100 milions anuals

Acn
2 min
La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, en una compareixença al Parlament / ACN

BarcelonaLa vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Governació, Joana Ortega, ha anunciat aquest dijous al Parlament que la llei de governs locals que prepara el seu departament inclourà "l'extinció de més d'un miler de càrrecs públics" relacionats amb el món municipal. Sense concretar gaire quin tipus de llocs s'eliminaran, Ortega ha detallat que, per exemple, la representativitat institucional a nivell comarcal es limitarà al ja existent consell d'alcaldes. Amb aquesta i altres mesures incloses en la llei, que ha assegurat que està a punt d'arribar al Parlament, la vicepresidenta preveu que l'administració catalana s'estalviarà "entre 1.000 i 1.100 milions d'euros anuals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Joana Ortega té la llei de governs locals i les mesures d'estalvi que suposarà pràcticament a punt. Així ho ha explicat davant la comissió d'Afers Institucionals del Parlament aquest dijous a la tarda. I és que per la vicepresidenta, aquesta és una de les fites "més importants i prioritàries" del seu departament.

En aquest sentit, Ortega ha avançat que el projecte de llei preveu que "s'extingeixin més de mil càrrecs públics remunerats, amb l'eliminació de tots els plens dels consells comarcals i establint com a màxim òrgan de decisió de la comarca el consell d'alcaldes, que ja existeix". A més, s'impulsarà la "reducció o desaparició" de consells comarcals de l'àrea metropolitana de Barcelona, "clarificant competències i eliminant duplicitats". De la mateixa manera, la llei establirà la "creació d'un programa de fusió voluntària de municipis, que haurà de determinar en quins casos és aconsellable la fusió per criteris històrics, geogràfics, econòmics o demogràfics i quines mesures s'establiran per fomentar aquesta fusió".

D'altra banda, Joana Ortega també ha detallat algunes de les mesures que afectaran més els municipis i les seves estructures. Així, es preveu que les poblacions amb menys de 1.000 habitants "veuran delegades algunes competències a les comarques de manera automàtica". Així, la comarca esdevindrà, segons Ortega, "l'ens bàsic de prestació de serveis de forma mancomunada".

La llei potenciarà igualment el reforçament "dels mecanismes de cooperació i coordinació interadministrativa" i es garantirà "la reassignació de recursos en competències delegades". Als municipis de més de 5.000 habitants, el Govern té previst establir també "l'obligació de tenir un programa d'actuació municipal".

Tot això suposarà, segons ha dit la vicepresidenta, "un estalvi quantificable d'entre 1.000 i 1.100 milions d'euros anuals", que s'aconseguirien també "amb el foment de la reducció d'entitats públiques, consorcis, mancomunitats i entitats públiques, que veuran limitada la seva creació als supòsits d'absoluta necessitat i sempre que el consell comarcal no pugui desenvolupar el servei pel qual es crea".

Joana Ortega també ha volgut advertir que aquestes mesures són les que es preveuen al projecte de llei, i ha fet una crida al diàleg perquè tots els grups estiguin disposats a "debatre àmpliament" les iniciatives durant el tràmit de la norma al Parlament.

stats