La llei d'amnistia

El govern espanyol assumeix nous indults si no hi ha amnistia

El ministre de Transport no veu "cap disbarat" prendre aquesta mesura

ARA
2 min
El ministre de Transport, Óscar Puente, a Abrera durant la inauguració del tram de la B-40 entre Olesa i Viladecavalls

BarcelonaMentre PSOE i Junts negocien a correcuita per evitar el fracàs de la llei d'amnistia, comencen a verbalitzar-se noves opcions per esquivar els efectes jurídics dels nombrosos processos que encara estan oberts contra l'independentisme. Aquest divendres ha estat el ministre de Transport, Óscar Puente, qui ha obert la porta a nous indults. En declaracions recollides per Efe, el ministre ha emfatitzat la voluntat del govern espanyol d'evitar "que hi hagi conseqüències de caràcter penal" per a les persones que tenen causes vinculades amb el Procés i ha assegurat que el seu executiu està "obert a solucions que condueixin a un final, ja, d'aquest episodi". "No crec que sigui cap disbarat el que diu [Carles] Campuzano", ha assegurat Puente fent referència a les declaracions del conseller de Drets Socials, que aquest dijous va apuntar que el govern espanyol indultaria tots aquells que no acabessin entrant en l'amnistia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els indults no són, però, la solució òptima segons el ministre. Malgrat que fins fa no gaire el PSOE rebutjava frontalment l'amnistia, un cop ha pagat el desgast públic de negociar-la amb Junts i ERC, ara considera que és l'instrument més efectiu. "La llei d'amnistia és la solució més necessària i més convenient i més útil. Perquè, entre altres coses, el que farà és evitar un pelegrinatge judicial que porti al final a un indult. No té sentit. Si tenim tots clar el diagnòstic, fem la llei d'amnistia i evitem haver de sotmetre aquestes persones a judici", ha afegit. És a dir, aprovar la llei per acabar amb totes les causes de cop i no haver d'actuar individualment per a cada persona condemnada.

Dimarts que ve acaba el termini per aprovar la llei en comissió si no se sol·licita una pròrroga de 15 dies més. De moment, tant Junts com PSOE asseguren que no hi ha acord i, de fet, en públic mantenen les posicions de partida: els socialistes asseguren que el redactat actual ja inclou tots els independentistes amb causes obertes pel Procés i, en canvi, a Junts no veuen blindats ni els casos oberts per terrorisme ni tampoc els que es poguessin obrir pel delicte d'alta traïció.

La B-40 avança

Puente ha fet aquestes declaracions des de Catalunya, on ha inaugurat un nou tram de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls, al costat del delegat del govern espanyol, Carlos Prieto, i davant l'absència de la consellera de Territori, Ester Capella, que s'ha excusat per problemes d'agenda. Una qüestió que ha lamentat el ministre: "Hem trobat a faltar la consellera, crec que era una notícia important per al territori", ha assenyalat, i ha afegit que espera que no es posin bastons a les rodes per desenvolupar el projecte de continuació de la B-40.

Aquest migdia el tram ja s'ha obert a la circulació de vehicles després de 17 anys d'obres. Té un traçat de 6 quilòmetres i tres carrils per sentit. Pel que fa al tram de la mateixa autopista que ha de passar per Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès, el ministre ha anunciat que ja hi ha acord amb la Generalitat per al conveni que permetrà donar continuïtat a la carretera, amb la previsió de poder-lo signar aviat. No s'ha atrevit a fixar terminis per iniciar l'obra, posant èmfasi en el fet que cal trobar l'encaix entre una via d'alta capacitat i un model de ronda urbana.

stats