Política 06/08/2015

El govern espanyol s'obre a retocar la Constitució per blindar les competències de l'Estat

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, avala suprimir l'aforament dels diputats autonòmics i rebutja la proposta "inconcreta" d'un estat federal que defensen els socialistes

Europa Press
2 min
El ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, avui després del consell de ministres / EFE

MadridEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, s'ha mostrat disposat a modificar la Constitució en alguns aspectes molt concrets, com per exemple per delimitar les competències de l'Estat i de les comunitats autònomes o per modificar l'actual prevalença de l'home sobre la dona en la successió de la Corona, que "podria abordar-se perfectament i amb un bon consens social". En una entrevista a Europa Press, Catalá ha recordat que la carta magna s'ha modificat ja en dues ocasions i "segurament" hi ha nous drets que s'han "consolidat" en els últims temps i que "podrien tenir més bona acollida en la Constitució".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Catalá, l'estat autonòmic "podria definir-se millor" i estipular més clarament "quines són les competències de l'Estat" i quines corresponen a les comunitats autònomes. "Es podria aprofitar aquesta experiència de 37 anys per veure com es reforcen els mecanismes de coordinació i cooperació", ha defensat. Catalá també està obert a suprimir l'aforament dels diputats autonòmics, però no pel que fa als parlamentaris del Congrés i el Senat, perquè implicaria una reforma de la Constitució amb un nivell de "consens repòs i temps suficient" per valorar-ho.

Catalá ha recordat que a la Constitució hi havia articles de naturalesa "merament transitòria", com els que fan referència a "com s'accedia a l'autonomia". "Ja no és necessari mantenir-ho en aquells termes", ha raonat. "Jo crec que es pot fer una reflexió tranquil·la, raonable, fruit de l'experiència de 37 anys de convivència que portaria a un plantejament de reforma de la Constitució, sens dubte", ha afegit.

Res de buscar un nou encaix federal

Ara bé, ha deixat clar que el seu plantejament s'allunya d'"eslògans" i se centra només a trobar "solucions concretes que vagin encaminades a reforçar l'entramat institucional de la Constitució", i no pas a "revisar tot el que funciona". Per això, s'ha desmarcat de les propostes de reforma constitucional d'altres partits que no són concretes, com ara la de "l'estat federal asimètric" que suggereixen els socialistes. Catalá ho rebutja "completament" perquè implica "revisar la Transició". "Crec que faria falta una mica més de concreció per obrir una cosa tan important com és l'esquelet de la nostra norma fonamental de convivència", ha recalcat.

stats