Política 27/08/2013

El Govern culpa l'Estat de la "retallada excessiva" de 2.000 milions en despesa pressupostària per al 2013

La pròrroga dels comptes fins a finals d'any manté la tisorada al sou dels funcionaris i l'estret marge addicional de despesa que permet el límit de dèficit de l'1,58% es destinarà a serveis públics fonamentals

R. Mateos / O. March
2 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts un decret per prorrogar fins a finals d'any els pressupostos de l'any passat, adaptant-los al límit de dèficit de l'1,58% del PIB imposat per l'Estat. Aquest sostre de dèficit implicarà en total una reducció de despesa departamental d'uns 2.000 milions d'euros, segons ha detallat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en acabar la reunió del Govern. Per Mas-Colell, es tracta d'una "retallada excessiva" i n'ha culpat el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El decret de pròrroga vigent fins ara imposava un límit de dèficit de l'1,2%, però a finals de juliol l'Estat el va elevar fins a l'1,58%, una xifra que dóna una mica més d'oxigen a les arques de la Generalitat però que queda lluny del 2,1% que demanava l'executiu català. El poc marge extra fa possible ampliar lleugerament la disponibilitat pressupostària dels departaments, especialment per als serveis públics fonamentals. Mas-Colell ha argumentat que aquesta prioritat dels serveis socials pretén "atenuar al màxim les conseqüències d'aquesta retallada que no ens agrada".

El volum de recursos disponibles respecte al 2012 s'amplia, concretament del 86% al 91,4%, i també se'n podran beneficiar els capítols de transferències corrents, fons de contingència, inversions reals, transferències de capital i variació d'actius financers. Aquesta petita ampliació, segons Mas-Colell, dóna "més joc, però queda lluny del que consideràvem indispensable". A parer seu, "els marges que tenim són molt minsos" perquè els pagaments plurianuals ja compromesos o les despeses de personal "donen molt poc marge".

Els ajustos en despeses de personal es mantenen respecte de l'any passat. Mas-Colell s'ha queixat que, mentre la Generalitat es veu "forçada" a retallar una paga extra als seus funcionaris, l'Estat "no sembla que vagi tan collat". El conseller ha carregat contra el govern de Mariano Rajoy pel repartiment "injust" dels esforços per reduir el dèficit. A més, ha informat que la Generalitat ja ha presentat el requeriment previ per denunciar davant la justícia aquest repartiment dels esforços.

D'altra banda, el Govern ha acordat demanar formalment al ministeri d'Hisenda que incorpori als seus pressupostos per al 2014 una partida per compensar la Generalitat per no deixar-li aplicar un impost propi sobre dipòsits bancaris, com farà amb Andalusia, Extremadura i Canàries. Mas-Colell no ha volgut quantificar la compensació, tot i que en el moment d'aprovar l'impost el Govern calculava que n'ingressaria uns 500 milions d'euros.

stats