Aragonès i Albiach acaben la reunió sense acord i els pressupostos s'encaminen a l'abisme

El Govern s'obre a "parlar de tot" però reitera que frenar el Hard Rock és "impossible"

4 min
President generalitat Pere Aragones i  Jessica Albiach

BarcelonaQueden menys de 24 hores per al debat dels pressupostos i el Govern no té assegurats els vots per superar la primera votació al Parlament. Els comuns continuen instal·lats en el no després que la reunió d'aquest dimarts entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la líder del grup al Parlament, Jéssica Albiach, hagi acabat sense acord. La cimera entre líders a Palau ha durat uns 45 minuts i ha culminat una jornada de negociacions in extremis amb dues reunions prèvies entre els equips negociadors. A banda i banda, però, ningú tira la tovallola: les dues parts es donen temps per seguir explorant una entesa fins al moment de votar al ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’escull principal continua sent el macroprojecte del Hard Rock al Camp de Tarragona: el Govern manté que no té marge per frenar el pla director urbanístic, com li demanen els comuns, i sosté que cap de les propostes que ha posat sobre la taula no ha convençut el grup d’Albiach, als quals veu enrocats en una demanda que fonts de l'executiu insisteixen que no poden assumir, a risc de trobar-se problemes legals i que el PSC els retiri el suport als comptes. "No permetre que això segueixi avançant seria prevaricar", ha dit aquest dimarts en roda de premsa la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, que ha qüestionat la "voluntat real" dels comuns de pactar.

En paral·lel a la negociació, els comuns van registrar al Parlament una reforma per revertir la rebaixa fiscal als casinos que entraria en vigor el dia que les ruletes del Hard Rock comencessin a girar, una opció que el Govern està obert a estudiar però que, segons el grup lila, tampoc no serviria per garantir el seu sí. I caldria veure, en tot cas, si la llei sumaria una majoria parlamentària, atès que es tracta d'un benefici fiscal que va condicionar la decisió dels inversors del Hard Rock d'instal·lar-se a Catalunya, i això podria dur el PSC, principal avalador polític del projecte, a votar-hi en contra.

Per al Govern, però, el Hard Rock no és "l'elefant a l'habitació" de la negociació. Defensa que se n'ha parlat "de forma extensa i reiterada" amb els comuns, que també havien arribat a plantejar una moratòria al complex mentre duri la sequera –una possibilitat que la Generalitat refusa–. Plaja no ha volgut detallar quina contraproposta han posat sobre la taula, però sí que ha convidat els comuns i els socialistes a parlar "entre tots" per trobar-hi el desllorigador. Fonts del grup d'Albiach apunten que no hi ha hagut "res concret" i que a les trobades l'argument del Govern era que el PSC no acceptaria cap proposta contrària al macroprojecte.

Què hi diu el PSC? "Els suports als pressupostos d'un govern són cosa del govern", recalquen fonts socialistes, que, en la línia del que defensaven dilluns, consideren que ells ja han fet la seva part de la feina amb l'acord del 27 de febrer, negociat durant setmanes. L'altra tecla que han provat de tocar des d'Esquerra són les negociacions creuades amb els pressupostos de l'Estat, unes converses amb les quals avui la mateixa Plaja ha admès que hi ha "vasos comunicants". De fet, la portaveu ha suggerit que la mateixa Albiach té "canals i palanques" perquè Illa s’hi posi bé per trobar una forma de desencallar els pressupostos catalans i que el govern espanyol del PSOE i Sumar no es trobi problemes afegits quan vulgui aprovar els seus primers comptes de la legislatura.

Una "excusa"?

Amb la negociació en temps de descompte, al Govern ja qüestionen "la voluntat real" dels comuns d'arribar a un acord i consideren una "excusa" la decisió de condicionar-lo al Hard Rock. En la recta final de les negociacions, els comuns i el Govern han abordat mesures en matèria d'habitatge, salut, drets socials i educació pel cas que alguna de les parts s'acabi movent. En l'última proposta, l'executiu els ha plantejat destinar 53 milions a habilitar 550 pisos per a les meses d'emergència, a més de regular els lloguers de temporada -aquesta darrera era una petició del grup lila- i apujar de 3 a 4,5 euros la taxa turística als creuers de curta estada. També els ha proposat invertir mig milió en el projecte de construcció de l'hospital de Tortosa -on governen els comuns-, bonificar el 70% del menjador escolar a 25.000 alumnes vulnerables, incrementar en 20,4 milions (fins els 70,9) el pressupost de les polítiques contra segregació escolar i arribar a una inversió del 6% del PIB en Educació en quatre anys. A més, l'executiu els ha temptat amb 24,7 milions per al dentista públic i 20 milions per a la salut mental, dues carpetes en què van arribar a acords en els dos pressupostos anteriors.

Mentrestant, l'opció de sumar Junts al pacte amb el PSC pràcticament es descarta a Palau, tot i que els contactes encara es mantenen vius després que ahir els juntaires presentessin una esmena a la totalitat. Segons l'executiu, l'escull amb Junts és la seva petició d'eliminar l'impost de successions, una "línia vermella" per a Esquerra en la qual ja han avisat que no cediran.

En altres ocasions el desllorigador s'ha trobat en altres institucions: no fa pas tant que Ernest Maragall, quan encara liderava ERC a l'Ajuntament de Barcelona, va acceptar els pressupostos d'Ada Colau remarcant que es tractava d'una decisió del seu partit acatada pel grup municipal. Ara, però, a la capital catalana no hi governen els comuns i les negociacions de l'actual alcalde, el socialista Jaume Collboni, se centren en quin soci s'ha d'incorporar a l'executiu municipal, un lloc al qual aspira Colau, malgrat que els comuns han desvinculat públicament les dues negociacions.

stats