Un 10% més per a Educació i 4.000 habitatges de lloguer social: l’acord de pressupostos entre el Govern i el PSC

Aragonès no espera els comuns i l'executiu català aprovarà dimecres els pressupostos al consell executiu

4 min
Aragonès i Illa després de signar els pressupostos del 2024

BarcelonaUn cop desbloquejat el Hard Rock amb el compromís personal del president del Govern, Pere Aragonès, amb el PSC, l'acord per als pressupostos del 2024 era qüestió de dies. No ha trigat ni una setmana, fins que l'han oficialitzat aquest dimarts al matí. El pacte inclou, entre d'altres, un increment d'un 10% del pressupost en Educació i un increment de 114 milions per l'atenció primària. En total, els comptes s'incrementen en un 6,3% respecte a l'any passat: 2.400 milions més per a uns pressupostos que, com ja és tradició, el Govern ha tornat a presentar com "els més expansius i socials de la història". S'aprovaran aquest dimecres al consell executiu abans de començar la tramitació al Parlament, tot i que de moment no tenen garantits els suports necessaris. El que va acabar de convèncer el PSC, el Hard Rock, és el que allunya els comuns, l'únic soci potencial que li queda a ERC.

Vilagrà: "Estem convençudes que aquests pressupostos tiraran endavant perquè són bons per a la ciutadania"

"Tenim converses avançades amb diversos grups, esperem tenir un suport ampli i important", ha dit la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, en roda de premsa. L'aprovació dels comptes actuarà com a mesura de pressió per als comuns, amb qui el Govern es reunirà dijous amb la idea de repetir l'acord pressupostari de l'any passat. La legislatura va començar amb un pacte d'investidura independentista (el de "la majoria del 52") amb Junts i la CUP com a aliats, però Esquerra acabarà mirant cap a una nova aliança estratègica amb el PSC i els comuns.

El Hard Rock com a escull per als comuns

¿El Govern sumarà els comuns al pacte malgrat el Hard Rock? Vilagrà s'ha mostrat convençuda que sí, i ha recordat que els pressupostos no inclouen cap partida destinada a aquest macroprojecte. Hi ha insistit el viceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha assegurat que el Hard Rock "només pot continuar endavant si els privats hi tenen interès". És a dir, dependrà de l'acord al qual arribin els promotors del projecte i CriteriaCaixa, propietària dels terrenys on s’ha d’edificar el macroprojecte. Amb tot, Sabrià ha descartat que el Govern faci cap pas per aturar el macroprojecte perquè hi té compromisos signats: "Té una part tècnica que en el punt on estem es fa difícil tirar enrere perquè ens portaria a compensacions importants".

Salvador Illa: "Faig una crida a tothom, a estar a l’alçada"

Des del Parlament, Salvador Illa ha fet una crida a la responsabilitat i a "estar a l'altura" per tal que Catalunya pugui tenir uns nous pressupostos per fer front a reptes com la sequera o la crisi en els resultats educatius. Ara bé, ja ha avisat que no negociarà amb els comuns per facilitar les coses al Govern: "No sento que tingui la responsabilitat, ni l’assumeixo ni em pertoca", ha dit. Segons Illa, el pacte amb ERC, que aquest any ha arribat gairebé un mes més tard que el 2023, mobilitza un 12% dels recursos del pressupost –uns 4.500 milions d'euros–. També ha allargat la mà a Junts: "M'agradaria que hi fossin tots dos", ha dit, en referència als grups que lideren Jéssica Albiach i Albert Batet al Parlament.

Més enllà de la paraula d'Aragonès, el líder de l'oposició no ha aclarit quines garanties els ha donat el Govern per complir amb la tramitació del projecte del Hard Rock pactat l'any passat i encara sense executar (i que no apareix al document que han signat aquesta tarda els dos líders polítics). "A qui correspon explicar els projectes en tramitació és al Govern", ha dit. ¿Els socialistes s'obriran a una moratòria al projecte aquest any, mentre duri la sequera, per facilitar que els comuns s'afegeixin al pacte? Illa ha assegurat que cap projecte està al marge de les restriccions vigents per la sequera "en els llocs on n'hi hagi". Actualment al Camp de Tarragona no hi ha emergència per falta d'aigua.

Increment en Educació i Salut

El pacte amb el PSC preveu un augment d'un 10% del pressupost en Educació, amb una inversió que s'enfilaria als 7.435 milions d'euros. A banda, inclou 50 milions d'euros per desplegar les millores que acordi el grup d'experts constituït arran dels mals resultats de l'informe PISA.

En l'àmbit de salut, s'incrementa en 144 milions els recursos destinats a l'atenció primària, el que suposaria un 25% respecte al total del departament de Salut, tot i que no han donat les xifres que ho justifiquin. L'acord també preveu 110 milions d'euros per millorar les llistes d'espera, i 1,5 milions per a la salut mental, a més d'incorporar els 800 milions de la despesa desplaçada del departament, la que es va generar l'any passat però que no es va cobrir pressupostàriament (una tradició en els comptes que ningú ha resolt fins ara i que el Govern atribueix a l'infrafinançament de la Generalitat).

Acord de pressupostos entre el Govern i el PSC

El pacte també incorpora els 10.000 habitatges per al parc de lloguer social de Catalunya compromesos l'any passat, 4.000 dels quals s'haurien de fer aquest 2024.

Emergència per sequera i altres inversions

Davant l'emergència per sequera, que s'endú 1.000 milions del pressupost, l’executiu i els socialistes han pactat destinar 120 milions per recuperar pous i 86,3 milions per millorar el reg. El Govern també es compromet a executar les obres aprovades a la llei de sequera del maig, com l’ampliació de la potabilitzadora del Besòs o la de la dessalinitzadora de la Tordera (aquesta última, amb fons de l’Estat). Totes són qüestions que ERC ja havia anunciat fa setmanes.

A més, el pacte preveu que s'activin 25 noves unitats judicials a Catalunya, dins de la carpeta de les mesures sobre seguretat, i destinar 57 milions al Metro de Barcelona. En matèria social, el PSC ha arrencat del Govern el compromís d’una segona residència geriàtrica a Santa Coloma, una qüestió que va portar cua l’any passat, quan el conseller Carles Campuzano va prometre-la en campanya al costat del candidat republicà, Gabriel Rufián. En total es destinaran 26 milions per a 1.000 noves places de residència.

Les dues parts faran seguiment del nou pacte en una comissió trimestral en què l'executiu també haurà de retre comptes dels acords pendents del 2023. El PSC s’ha compromès a no bloquejar les esmenes que es puguin fer en el tràmit parlamentari per donar compliment als acords polítics del Govern amb altres grups, tal com ja es va fer l’any passat, sempre que no alterin el contingut del document firmat per Aragonès i Illa.

stats