El Govern i el PSC tanquen l'acord per als pressupostos

L'acord pel Hard Rock ha desencallat el pacte que Aragonès i Illa firmaran aquesta tarda

3 min
Pere Aragonès i Salvador Illa ahir durant la sessió de control al Parlament.

BarcelonaEl Hard Rock era el principal escull que separava el Govern del PSC per als pressupostos del 2024. Però les paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de la setmana passada al ple del Parlament, on va confirmar que el macroprojecte tiraria endavant tot i que no li generés "entusiasme", van tranquil·litzar els socialistes. Fins al punt que tot plegat s'ha accelerat i l'acord sobre els comptes s'ha anunciat aquest dimarts a primera hora del matí. De fet, dissabte passat el mateix líder del PSC, Salvador Illa, va assegurar que ja donaven per complerts els compromisos de l'any anterior i que les negociacions per tancar els comptes estaven "molt avançades". Els socialistes han posat sobre la taula tres carpetes: habitatge, educació i seguretat. Illa i Aragonès han mantingut contactes durant la negociació, en la qual ara caldrà que el Govern encaixi els comuns: el seu sí (o l'abstenció) és imprescindible per garantir els vots necessaris perquè el projecte tiri endavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts consultades per l'ARA expliquen que la lletra petita del pacte entre socialistes i republicans es coneixerà aquest dimarts al matí. Tant el Govern com el PSC han informat que Aragonès i Illa firmaran l'acord a les quatre de la tarda al Palau de la Generalitat. Abans, el líder socialista compareixerà a les nou al Parlament per detallar el pacte, mentre que la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ho farà a un quart de deu al Palau de la Generalitat. El Govern encara no ha aprovat els comptes en consell executiu, pas imprescindible abans d'iniciar la tramitació parlamentària al Parlament. L'executiu preferiria tenir abans lligats els vots suficients, però l'acord amb el PSC ha avançat els esdeveniments i el Govern aprovarà aquest dimecres al matí en un consell executiu extraordinari el projecte de pressupostos. Aragonès compareixerà posteriorment en roda de premsa.

Els socialistes van avisar des del començament que no negociarien els comptes de 2024 fins que s’haguessin complert els pactes compromesos pels de l’any passat. Una vegada desbloquejada la signatura de la construcció de la carretera B-40 i la comissió sobre la modernització de l’Aeroport de Barcelona, el Hard Rock va quedar com el principal escull de la negociació fins que Aragonès va expressar en públic el seu compromís amb el projecte. Des de llavors, les reunions que han mantingut executiu i socialistes han estat una bassa d'oli, segons expliquen les fonts, que han servit per acabar de polir els últims detalls.

D'entrada, el Govern ja ha explicat que el pressupost creixerà un 6,3%, cosa que suposarà un increment de 2.400 milions d'euros. Els comptes inclouran, entre d'altres, 1.000 milions d'euros per combatre la sequera; 20 milions destinats a la salut mental, i també s'incrementarà el pressupost en educació un 9,5%, i un 1,7% en cultura.

Les garanties pel Hard Rock

Fa poc més d'una setmana les negociacions es van bloquejar perquè els socialistes exigien garanties que el Hard Rock tiraria endavant. De fet, aquella setmana, tal com va explicar l'ARA, una de les reunions al Palau de la Generalitat va acabar amb molta tensió i la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, i el diputat socialista Jordi Terrades, la van donar per finalitzada abans d'hora. Segons fonts consultades, va ser Pere Aragonès qui es va quadrar en un consell executiu per reclamar que s'acceleressin els tràmits a tots els consellers involucrats en els informes relacionats amb el Hard Rock. De moment, les garanties que demanava el PSC –que es publiqués l'informe mediambiental i que s'accelerés l'aprovació del Pla Director Urbanístic–, no s'han materialitzat. Ara bé, la portaveu socialista, Èlia Tortolero, ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que "confien en la paraula" del president de la Generalitat.

L’informe sobre impacte ambiental és un element imprescindible perquè el projecte pugui anar a parar després a la taula de la comissió d’urbanisme competent. Cal, però, que aquest informe avali el projecte o almenys que apunti els canvis necessaris per complir la normativa. Després, tot plegat dependrà de l’acord al qual arribin els promotors del projecte i CriteriaCaixa, propietària dels terrenys on s’ha d’edificar el macroprojecte, i que n’ha elevat el preu en aplicació de la pujada de l’IPC.

stats