Política 06/06/2020

Salut estudia avançar una setmana el pas a la fase 3 de Barcelona i Lleida

El Govern critica el nou “decret centralitzador” de Sánchez per gestionar la nova normalitat

G. Aranda / N. Orriols
3 min
Un grup de persones gaudint del dissabte assolellat fent exercici i conversant als bancs de formigó del Port Olímpic.

BarcelonaEl Govern reconeix la possibilitat de demanar al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que avanci una setmana el pas a la fase 3 de Barcelona i Lleida, de manera que tots els territoris de l’Estat -Madrid ja ho ha demanat- surtin de l’estat d’alarma a només un pas de la nova normalitat i ja podent gestionar el seu territori. “Valorarem si les regions de Barcelona i Lleida poden passar a fase 3 abans del 22 de juny”, va reconèixer ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio.

El pas es demanarà “si és una proposta lògica segons com va la pandèmia, lògica per haver pogut passar el període de la fase 2”. Això permetria a Catalunya que els seus ciutadans tinguin llibertat de moviment entre províncies abans que acabi l’estat d’alarma. A partir de dilluns, va aclarir, els ciutadans es podran moure entre el Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, aprofitant la llibertat d’elecció que tenen les autonomies a partir de la fase 3.

La recuperació de competències, però, no es tradueix per ara en una millor sintonia entre administracions. El decret del govern espanyol per regular la nova normalitat -que entrarà en vigor quan s’acabi l’estat d’alarma- ja desperta recels a la Generalitat. “Té moltíssima voluntat d’intervenció”, va afirmar ahir la consellera. “El govern espanyol s’ha d’ocupar de les seves competències”, va reblar, i va lamentar el contingut de la norma, que ahir el ministeri va compartir amb les autonomies i que ha d’aprovar dimarts el govern espanyol.

Malgrat que l’acord d’Esquerra i el PSOE preveia la recuperació de les competències del Govern als territoris en fase 3 i, consegüentment, un cop acabat l’estat d’alarma el 21 de juny, el decret de la nova normalitat reserva competències a l’Estat. Per exemple, en cas de rebrot l’esborrany atorga al govern espanyol l’última paraula en casos “excepcionals” o per motius d’“extraordinària gravetat o urgència”. Les autonomies hauran d’informar en tot moment de les dades a Sanitat, que manté la coordinació. La presa de decisions es farà “amb la col·laboració de les comunitats autònomes i d’acord amb les seves respectives competències”, però el govern espanyol es reservarà la capacitat per intervenir-hi sense que calgui que l’estat d’alarma estigui vigent, segons l’esborrany.

Multes de 100 euros

Per a la consellera de Salut, els socialistes tenen “ganes de recentralitzar” -en referència també a les declaracions de Miquel Iceta (PSC), que aquesta setmana va defensar omplir de contingut el ministeri de Sanitat-, i ha demanat que es deixi gestionar a la Generalitat les seves competències. “Nosaltres les hem de tenir totes”, va reafirmar.

En aquest mateix sentit, el president de la Generalitat, Quim Torra, hi va fer referència ahir a Twitter: “La setmana va començar amb la Loapa sanitària del decret centralitzador que prepara el govern espanyol i acaba amb una nova retallada”, va escriure, en referència primer al decret de la nova normalitat, que equipara a la llei orgànica de l’harmonització del procés autonòmic del 1982, i en segon lloc a un informació del diari El Mundo que assegura que el repartiment dels 16.000 milions d’euros pel covid-19 que farà el govern espanyol discrimina les comunitats més afectades, com és el cas de Catalunya o Madrid, afegint indicadors no previstos, com un d’educació.

Serà un dels temes de la reunió de presidents autonòmics d’avui al matí, on el president espanyol explicarà també els detalls de l’esborrany del decret que haurà de regular el nou escenari i que ja se sap que inclou l’obligatorietat de portar mascareta quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat i fixa una multa de 100 euros com a conseqüència si no es compleix. En la tornada a la nova normalitat, la consellera, que va anunciar també que la setmana vinent s’anunciarà la quantitat de la compensació extra als treballadors sanitaris, va demanar prudència a la ciutadania. El coronavirus, va recordar, encara circula.

stats