Debat pressupostari

Els comuns anuncien que l'acord per als pressupostos es tancarà aquesta setmana

Albiach celebra una partida de 80 milions per a salut mental i de 50 més per al dentista públic

3 min
Jéssica Albiach escoltant la intervenció de Jaume Giró

BarcelonaTot semblava encarrilat des de feia setmanes i aquest dimarts la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha confirmat que l'acord amb el Govern per als pressupostos es tancarà aquesta mateixa setmana. "Catalunya tindrà pressupostos", ha celebrat en una entrevista a RTVE. Després de setmanes de negociacions, els comuns han anunciat que només queden alguns serrells que "no són transcendentals". Com ha avançat Nació Digital, el Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) ja ha publicat aquest dimarts al matí les esmenes que presenten conjuntament JxCat i ERC –acordades amb els comuns– i que es tiraran endavant amb el vot afirmatiu de la formació lila –una manera perquè Junts, que evita visibilitzar la seva participació en el pacte, no hagi de votar esmenes dels comuns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què inclouen les esmenes? La màxima dirigent d'En Comú Podem ha destacat els 80 milions que es destinaran per a salut mental, 50 per al dentista públic, "més diners per a trens per fomentar la mobilitat verda" i recursos per compensar amb una paga extra el personal de neteja que va treballar durant la pandèmia durant els mesos àlgids de la crisi del coronavirus, com va avançar dilluns l'ARA. "Això beneficiarà més de 5.000 persones", ha ressaltat. Sobre aquest últim punt, acordat directament entre el diputat dels comuns Joan Carles Gallego –que lidera la negociació dels comptes– i el conseller d'Economia, Jaume Giró, divendres en una reunió que van mantenir en un hotel de la Via Laietana, Albiach ha confirmat que han negociat amb Presidència i també amb el departament d'Economia. D'aquesta manera, ha desmentit que no hagin negociat els comptes amb Junts, com asseguraven alguns dirigents de la formació de Carles Puigdemont. "Junts és una força polifònica i si fos per alguns dels seus dirigents no tindríem pressupostos ni a Catalunya, ni a l'Estat ni a Barcelona", ha dit.

Malgrat l'oposició frontal dels comuns al projecte de Hard Rock, els d'Albiach no han aconseguit retirar dels comptes de l'any que ve la partida reservada al macrocomplex de casinos i oci. En les esmenes, JxCat i ERC afegeixen, tal com ja havien ofert a la CUP, que la compra dels terrenys actualment propietat de La Caixa no suposarà un cost per a la Generalitat. "Durant l’exercici pressupostari del 2022 no es farà cap mena d’operació que pugui comportar un cost per a la Generalitat de Catalunya en relació amb el Consorci Recreatiu Turístic Vila-seca-Salou", concreten. Què significa? Que el Govern es compromet amb La Caixa a fer la compra (120 milions d'euros), però garanteix que Hard Rock abonarà immediatament aquest mateix import a la Generalitat. Pel que fa al 112, l'executiu es compromet a estudiar la possible internalització del servei en cas que es determini que és viable econòmicament, sempre al finalitzar el contracte vigent.

Impost als pisos buits

Entre les novetats fruit de les negociacions de les últimes setmanes hi ha una aposta per la municipalització de l'aigua plantejada pels comuns que implica que els consistoris que ho necessitin puguin rebre assessorament tècnic de l'Agència Catalana de l'Aigua, així com mesures de promoció de les comunitats energètiques locals. En el mateix sentit, es modifica el decret d'energies renovables per afavorir la instal·lació d'energia eòlica, entre altres qüestions.

En paral·lel, es proposa que les persones físiques també hagin de pagar l'impost sobre els habitatges buits (fins ara només ho feien les persones jurídiques, com ara els bancs), però només en cas que siguin "grans tenidors" i disposin de "més de 15 habitatges". Es plantegen també canvis en la regulació dels pisos turístics, de manera que els que es trobin en municipis amb una gran demanda d'habitatge o en els casos en què els plans urbanístics ho determinin caldrà una llicència urbanística especial per operar.

Sobre la possibilitat que els acords no s'arribin a complir per les reticències de Junts, Albiach ha dit que tenen el compromís del president, Pere Aragonès, perquè s'executin. "Tenim un acord amb el president i, per tant, amb tot el Govern –ha deixat clar–. El que em sobta és que un soci del Govern faci tot el possible perquè Catalunya no tingui pressupostos, i no caurem en provocacions", ha afegit en aquest sentit. "No són els nostres pressupostos i no arreglarem en tres setmanes les inèrcies imperants", ha afirmat, abans de destacar que també s'ha aconseguit pujar de 700 a 1.000 milions d'euros la partida d'habitatge.

Els pressupostos de la Generalitat s'aprovaran la setmana que ve i també està tancat l'acord amb ERC per als de Barcelona i els de l'Estat. El suport d'ERC als pressupostos del consistori va ser l'única línia vermella que els comuns van plantejar a Pere Aragonès, en el marc de l'estratègia anunciada al novembre per Albiach d'arribar a un acord sobre els comptes a Barcelona, Catalunya i l'Estat. Sigui com sigui, Albiach ha assenyalat que el sí als comptes de la Generalitat no implica que es converteixin en el soci estable de l'executiu. "No hem vingut a donar estabilitat al Govern, sinó a la ciutadania", ha dit. També ha evitat especular sobre una possible entrada dels comuns al Govern després que obrissin la porta a fer-ho durant el debat d'investidura si se'n deixava al marge JxCat.

stats