Aragonès no convenç els seus socis ni la Moncloa

Junts, la CUP i l'ANC li retreuen gran part de la conferència i Sánchez nega que el diàleg no avanci

4 min
Pere Aragonès i Jordi Sànchez el dia que van presentar l’acord de govern.

Barcelona / MadridMalestar i cops de porta de diversos actors de l'independentisme a Pere Aragonès després de la conferència que va pronunciar aquest dilluns amb l'objectiu de recuperar la unitat d'acció del moviment. Junts entoma la crida a la unitat llançada pel president de la Generalitat, però li retreu que no compartís amb ells prèviament el contingut del discurs –Presidència ho nega–, que no fes concrecions sobre el seu full de ruta, que obviés l'1-O i que vinculés la resolució de l'exili i els indults a la negociació amb l'Estat. Tampoc l'ANC i la CUP han quedat gaire més satisfetes, sinó ben al contrari. A l'altra banda, la Moncloa ha reaccionat amb fredor i segueix sense desbloquejar la data de la pròxima reunió de la taula de diàleg, malgrat les reiterades peticions del president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junts és qui més vehementment ha mostrat la seva discrepància amb Aragonès, malgrat compartir Govern. En declaracions a Catalunya Ràdio, el seu secretari general, Jordi Sànchez, s'ha mostrat "sorprès" per la referència que el president va fer als indults, que va definir com "un pas indispensable per donar confiança i oferir crèdit a la voluntat negociadora de l’Estat". "En cap moment ni jo personalment ni cap dels que érem a Lledoners vam entendre que els indults eren fruit de cap negociació política", ha dit Sànchez, que ha reclamat "explicacions" a ERC per aclarir si la mesura de gràcia va formar part d'un pacte amb el govern espanyol.

Si aquest punt li va causar "sorpresa", a Sànchez no li va agradar directament que Aragonès demanés al govern espanyol –en el que pretenia ser un gest de complicitat amb Junts– que treballi per enterrar les causes contra l'expresident Carles Puigdemont i la resta dels exiliats. Una tesi que ha secundat el mateix Puigdemont, que ha demanat "respecte per l'estratègia política de l'exili". L'ANC ha posat més llenya al foc criticant la petició d'una solució similar als indults per a les persones exiliades perquè això significa "renunciar a un dels elements de confrontació fins ara més exitosos". L'Assemblea ja ha avisat que no participarà en la unitat d'acció i de mobilització al voltant de l'estratègia d'Aragonès.

Puigneró, Aragonès i Vilagrà dirigint-se a la reunió del Govern l'endemà de la conferència.

El president va plantejar dilluns activar "tots els mecanismes de pressió" a l'Estat amb l'objectiu que accepti un referèndum i l'amnistia, tot i que no va entrar en concrecions. D'això se n'ha queixat la CUP. La diputada Dolors Sabater ha remarcat que Aragonès "no va dir res que faci pensar que les coses es mouran" i, segons ella, va demostrar que estem en una legislatura de polítiques "sociovergents" i de "paràlisi": "Estem en el mateix punt que fa un any. Calen més fets i menys paraules". Si la conferència volia ser una oda a la unitat, per ara l'efecte ha sigut tot el contrari. El més explícit ha sigut Sànchez, que ha admès que en termes d'unitat "no sé si hem tocat fons, però ens hi apropem".

Resignació a Palau

Les reaccions a la conferència s'han rebut amb resignació al Palau de la Generalitat. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que respecten tots els posicionaments, però ha lamentat que tot siguin "crítiques i retrets" quan és el que precisament Aragonès pretén deixar enrere. Sí que ha volgut esmenar Junts en dues qüestions: la primera és que Plaja ha defensat que Aragonès "en cap moment va dir" que els indults haguessin sigut objecte de negociació amb l'Estat. També ha assenyalat que tant Jordi Sànchez com el vicepresident, Jordi Puigneró, coneixien els "eixos principals" del contingut de la conferència abans de fer-la, ja que els hi havia traslladat el mateix president.

Des d'ERC han sortit en defensa d'Aragonès esmolant el discurs contra els seus socis. El seu cap de files a Madrid, Gabriel Rufián, ha reivindicat el pragmatisme del president en contraposició amb Junts. "És bo que la política imperi, perquè la màgia està molt bé per als teatres i per al tarot". De retrets, doncs, n'hi ha hagut per a tothom i en totes direccions.

Fredor a Madrid

Mentrestant, la reacció a la Moncloa no ha sigut gaire més càlida. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha confirmat que la taula de diàleg "encara no té data" i ha rebutjat contestar a l'acusació de "manca de valentia" que Aragonès feia a Pedro Sánchez. Al contrari, Rodríguez ha posat en relleu la normalització de les relacions amb la Generalitat, citant com a exemple la Comissió Bilateral que es reunirà aquest divendres. Fins i tot el president espanyol des del Senat ha dit que el diàleg està "avançant" i ha fet la seva contribució a l'espiral de retrets de la jornada: "L'independentisme és una teoria política que representa el segle XX o el segle XIX".

D'altra banda, fonts de la Moncloa valoren positivament l'anunci del president Aragonès d'iniciar un procés de diàleg intern amb els agents polítics catalans, però volen veure en què es concreta. "El que demana el PSC és una taula on hi sigui tothom, no només contactes bilaterals perquè això ja ho tenim ara", han precisat aquestes fonts. Tampoc el PSC ni els comuns han tingut paraules amables amb el president, però s'hi reuniran aquesta setmana. Aquest dimecres, Salvador Illa, i dijous, Jéssica Albiach. A falta d'alguna cosa que es pugui assemblar a la unitat o al desbloqueig del diàleg, el president seguirà amb la seva ronda de contactes amb partits i entitats per intentar enfortir els consensos que considera que hi ha a Catalunya.

stats