Partits
Política Govern 01/03/2022

L'única candidatura al secretariat de la CUP defensa la vigència de la qüestió de confiança a Aragonès

L'exdiputada Maria Sirvent lidera una llista amb gairebé la meitat de membres d'Endavant

2 min
Maria Sirvent en una imatge d'arxiu

BarcelonaDesprés del rebuig de la CUP als pressupostos, ERC considera que la qüestió de confiança de mitja legislatura a Pere Aragonès ja no té sentit. Els republicans argumenten que s'ha incomplert el pacte d'investidura, però els cupaires recorden que si Aragonès és president és gràcies als seus vots i que aquell acord no comporta garantir l'estabilitat a l'executiu. I tot i que la CUP ha anat repetint les últimes setmanes que la qüestió de confiança no és una "prioritat" per a ells, els anticapitalistes consideren que el president de la Generalitat ha de complir amb aquest compromís. Ara, l'única candidatura col·lectiva que s'ha presentat per coordinar el secretariat, com ha avançat La Vanguardia, exigeix que Aragonès sospesi d'aquí un any el seu suport al Parlament. "Aquest instrument ha de representar un punt d'inflexió en la correlació de forces de la investidura, i l'hem d'aprofitar per visualitzar la nostra estratègia parlamentària", remarca la candidatura, amb el lema "Per tornar-hi!"

Més enllà d'aquesta reclamació, la llista proposa tornar a debatre la participació de la CUP en les eleccions espanyoles i mostra la seva predisposició a estudiar si cal presentar-se també a les del Parlament Europeu. De fet, s'ha accelerat el debat intern per analitzar la conveniència d'accedir també a l'Eurocambra en l'aposta del partit per internacionalitzar el conflicte i fer coincidir un hipotètic nou referèndum a Catalunya amb el que té previst celebrar Escòcia.

Absència de Poble Lliure

La candidatura col·lectiva al secretariat, formada per onze membres, està liderada per l'exdiputada Maria Sirvent, assessora de Pau Juvillà al Parlament fins que ell va perdre l'escó. És una llista renovadora, on hi ha fins a quatre membres d'Endavant i cap de Poble Lliure, que hauria decidit no presentar batalla. Aquests són els dos grans sectors de la CUP enfrontats històricament. Edgar Fernández, actual portaveu del secretariat; Gemma Codina; Laure Vega, i Quim Soler pertanyen a la primera organització en una candidatura en què també figuren Joan Ramon Sanz, Txus Magallon (Constituents per la Ruptura), Marta Gilabert, Albert Gimenez, Jordi Barbero i Ester Diaz.

Hug Lucchetti, també d'Endavant, i Quim Serra, que és proper a a aquesta organització i que ha denunciat a Twitter que l'han exclòs de la llista oficial, han presentat candidatura individual, com també ho han fet Iñigo Robredo, Jaume Casals i Isa Chacón, que també va ser al secretariat. "Hi ha un predomini del sector d’Endavant més pròxim al tercer sector, que abanderen Eulàlia Reguant o Mireia Vehí, per tenir majories àmplies i deixar Poble Lliure fora de joc", afirmen fonts de la CUP.  La militància haurà de triar entre aquest dimarts i diumenge quatre dels candidats que es presenten de manera individual i avalar la candidatura col·lectiva d'onze membres, perquè el secretariat el configuren quinze persones.

stats