Els grups acorden enviar Vox als despatxos de les golfes del Parlament

El PSC ocuparà l'espai que abans era de Ciutadans i JxCat i ERC també s'intercanviaran el lloc

3 min
El Parlament en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl cordó sanitari que diversos partits negocien per aïllar l'extrema dreta del Parlament està costant més del que podia ser previsible. Malgrat tot, per la via dels fets, aquest divendres ha arribat en forma de preludi una primera decisió que implica separar físicament Vox dels despatxos de la resta de grups parlamentaris. Tots els partits excepte el que lidera Ignacio Garriga –els seus diputats encara no han pres possessió de l'acta– han acordat en una reunió enviar la ultradreta a les sales de reunions del pis de dalt, situades a les golfes del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentre que algunes fonts argumenten que el motiu és que l'entrada d'un nou partit al Parlament –ara seran vuit les formacions que ocuparan un lloc a l'hemicicle– ha complicat la distribució dels espais a la cambra i això ha motivat que se situï Vox en aquesta àrea, altres admeten que preferirien no coincidir pels passadissos amb els parlamentaris de l'extrema dreta. Des de fa tres anys no es permet l'accés lliure a aquesta zona als periodistes, i tampoc hi poden entrar els càmeres. Moltes de les reunions entre partits tenen lloc precisament als despatxos del Parlament.

Tot i que l'activitat a la cambra és menor fins que es torni a constituir l'hemicicle, aquests dies s'ha vist moviment pels passadissos del Parlament: alguns diputats que no repetiran aquesta legislatura s'hi han acostat a acomiadar-se i recollir les seves coses, i es veuen caixes de cartró acumulades en algun despatx. Els canvis en la correlació de forces també tenen un eco de portes endins. El PSC, que ha passat de 17 a 33 escons, ocuparà ara tota l'ala pròxima a la presidència del Parlament, el lloc on la passada legislatura hi havia els diputats de Ciutadans, segons confirmen diverses fonts.

Per la seva banda, la formació taronja, que ha passat de 36 escons a sis, es traslladarà al pis de baix, on compartirà espai amb la CUP i En Comú Podem. A l'altra banda del Parlament, ERC es quedarà tota la planta superior, i JxCat i el PP la inferior (fins ara era exactament al revés), mentre que Vox ocuparà les actuals sales de reunió a les golfes.

Lloc a l'hemicicle

En canvi, els grups encara no han decidit com s'organitzaran al saló de plens, tot i que diverses fonts apunten que hi ha formacions que no volen situar-se a prop de Vox. La tradició, recorda un parlamentari, és que escullin en primer lloc els partits amb més escons. Tenen temps d'arribar a un acord, ja que el ple de constitució del 12 de març tindrà lloc fora de l'hemicicle: serà a l'auditori, per respectar les mesures sanitàries.

Sigui com sigui, l'arribada de l'extrema dreta a la institució continua inquietant la resta de grups. Els partits independentistes, els comuns i el PSC es van trobar dimecres passat per abordar de quina manera poden aïllar Vox del Parlament. El PSC va enviar a finals de febrer una estratègia escrita per aplicar un cordó sanitari a la formació liderada per Ignacio Garriga, i va aconseguir que el partit ultra hi tingui la mínima presència. El primer pas d'aquest pla consisteix en deixar el partit ultra fora de la mesa del Parlament. Els partits van emplaçar-se a tornar a trobar-se la setmana vinent. La CUP i els comuns s'han tornat a trobar aquest matí per "aprofundir el cordó sanitari" i evitar "la propagació del discurs d'odi" de Vox al Parlament.Mentrestant, Garriga va carregar ahir contra aquest veto –al qual ni Cs ni el PP s'han sumat– titllant-lo d'antidemocràtic.

stats