Política 28/06/2017

La Guàrdia Civil interroga personal de la Generalitat pel registre de votants a l'exterior

Treballadors de l'agència de publicitat que va fer la campanya per registrar-se al cens i l'empresa que va fer la web del Pacte també han estat citats

N.orriols / M.esteve/ X.tedó
2 min
Els interrogatoris a funcionaris s'estan fent a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha citat aquest matí treballadors de la Generalitat a la caserna de Travessera de Gràcia per la campanya institucional per incentivar la inscripció en el registre de catalans a l'estranger i per la web del Pacte Nacional pel Referèndum A hores d'ara, s'haurien acabat totes les declaracions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En total, agents de la Guàrdia Civil han citat mitja dotzena de persones. Segons han confirmat l'ARA fonts del Govern, entre les quals hi ha un treballador del departament de Presidència, de l'àrea de Difusió, pel registre de catalans a l'estranger i el responsable de xarxes de la Generalitat, també de Presidència, per la qüestió de la web del Pacte Nacional pel Referèndum. En un primer moment, la conselleria que pilota Neus Munté va encarregar-se d'impulsar aquest portal web però posteriorment ho va gestionar el Pacte.

Pel que fa a treballadors d'empreses privades, hi hauria tres persones externes de l'empresa que es va encarregar de la pàgina del Pacte Nacional i de l'agència de publicitat que va assumir el pla de comunicació del registre de catalans a l'exterior.

"La Guàrdia civil és autònoma per decidir qui interroga"

Des del Govern no saben on s'emmarca aquesta investigació però el passat 24 de març, la Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar que obria diligències d'investigació per si la Generalitat estava preparant el referèndum d'independència, d'acord amb diverses notícies i amb l'anunci publicat a la premsa de l'esmentada campanya sobre el registre de catalans a l'estranger.

Va obrir aquestes diligències per possibles delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics, ja que aquests preparatius poden estar "en frontal infracció de las decisions adoptades pel Tribunal Constitucional". La fiscalia al·ludeix directament a l'anunci publicat en diferents diaris per la Generalitat que anima a inscriure's al registre de catalans a l'exterior.

El ministeri públic, però, es va inhibir perquè assumís la investigació el jutge d'instrucció número 13 de Barcelona, que ja tenia oberta una investigació sobre els preparatius del referèndum arran de la querella contra l'exjutge Santi Vidal. Tot i que el jutge no ha ordenat concretament els interrogatoris d'avui, segons el TSJC la "Guàrdia Civil és autònoma per decidir qui interroga" en una investigació que té encarregada com a policia judicial. Amb els resultats de les declaracions remetrà un informe al jutge, que aleshores podrà decidir si cita algun d'aquests testimonis per prendre'ls declaració ell mateix o bé si cita altres persones, com a testimonis o com a imputades.

Tot i que la investigació va començar perquè Vidal va assegurar que el Govern tenia dades fiscals de forma il·legal, segons fonts de la fiscalia la instrucció s'ha estès a altres àmbits dels preparatius del referèndum. De fet, l'exjutge va dir que el Govern tenia 400.000 euros a punt per fer la consulta, prohibida per part del Tribunal Constitucional.

stats