Guerra oberta entre els dos regidors de Ciutadans a Girona

Pamplona, virtualment expulsat del partit des del juliol, aprofita que encara no s'ha fet efectiva l'expulsió per fer fora del grup municipal Míriam Pujola

3 min
Els fins ara regidors de Ciutadans a Girona, Míriam Pujola i Daniel Pamplona, en una imatge del desembre del 2019

GironaNo se sap si l’encara regidor de Ciutadans a Girona, Daniel Pamplona, és seguidor de la sèrie House of Cards. Però la jugada que ha dut a terme al ple municipal és digna del seu maquiavèl·lic protagonista, Frank Underwood. El partit va ordenar l'expulsió "immediata" de Pamplona a finals de juliol, però aprofitant que encara no s'ha fet efectiva al plenari ha fet fora del grup municipal la seva fins ara companya de files, Míriam Pujola. És a dir, l'acomiadat s'ha convertit en l'expulsor. Ciutadans li va obrir un expedient “per la contínua vulneració del reglament intern” de la formació; uns arguments semblants als que el regidor va utilitzar per despatxar Pujola, que va ser la primera denunciant. “No atén els compromisos del grup, té una actitud hostil i trenca reiteradament la disciplina de vot del grup”, va esgrimir Pamplona per justificar el seu moviment contra la número 2 a les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple d’aquest dilluns ha fet efectiva la seva expulsió, amb la protesta de Pujola, que ha marxat al principi de la sessió perquè considera que s’han vulnerat “de forma escandalosa” els seus “drets consagrats”. “I el pitjor és que l’Ajuntament és còmplice de l’abús dels meus drets”, ha criticat la regidora que, des d’avui, passa a ser no adscrita. Abans d’abandonar la sala ha llançat retrets a l’alcaldessa, Marta Madrenas –però gairebé cap a l’instigador de la seva destitució–: “Quin mínim control de la legalitat ha efectuat? Ja l'hi dic jo, cap, ni tan sols s’ha requerit una acta de l’acord de la meva expulsió”. 

Per tot això, ha anunciat que hi recorrerà als tribunals. “La traïció i l’autoritarisme de la meva expulsió no consigna amb la meva concepció de democràcia i llibertat”, ha recalcat. Al seu torn de paraula, Madrenas ha respost que tenia “totes les vies obertes per anar per la via judicial o la que cregui convenient”, però ha deixat clar que estaven “tramitant la situació de forma jurídicament solvent”.

Quan es faci efectiva la sortida de Pamplona –que també passarà a ser regidor no adscrit–, Ciutadans perdrà els dos representants que va obtenir a les eleccions municipals del 2019 a Girona. Davant d’això, el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, ha proposat que els diners que fins ara estaven assignats a la formació taronja (660 euros mensuals) “es destinin a enfortir les polítiques lingüístiques del català a la ciutat”. 

Segons fonts de l'Ajuntament, l'exclusió de Pamplona es farà efectiva quan s'acabin els tràmits, i tant es podria incloure a l'ordre del dia de la sessió extraordinària del 18 d'octubre com a l'ordinària del novembre.

Discussions que venen de lluny 

Les discrepàncies entre Pamplona i Pujola fa temps que són evidents: últimament, en diversos plens havien votat de manera diferent sobre els mateixos punts. La polèmica va esclatar a l'esfera pública al juliol quan la regidora va demanar al partit que obrís un expedient a Pamplona, cosa que la comissió de règim disciplinari de Ciutadans va acabar fent. Després d’estudiar el cas, en va ordenar l'expulsió "immediata" a finals d'aquell mateix mes.

La sorpresa va arribar al ple del setembre quan Pamplona va anunciar que feia fora del grup municipal Pujola. Llavors el partit va defensar que no tindria efecte la seva amenaça perquè el regidor estava enmig del procés d’expulsió. Tot i això, el que va ser cap de llista a les eleccions se n'ha acabat sortint. Des de la direcció de Ciutadans qualifiquen la decisió d'“arbitrària” i “injusta” perquè diuen que “no s’ha seguit el procediment adequat”. “S’està estudiant i tot sembla que acabarà davant els tribunals”, han assegurat fonts del partit taronja. 

JxCat, PSC i Cs tomben una moció de Guanyem contra l’ampliació del Prat

Aquest dilluns s’ha celebrat la primera sessió plenària presencial des del 8 de març del 2020, quan l’inici de la pandèmia va obligar a fer-les virtuals. Els grups estaven separats amb mampares i només s’ha deixat entrar els regidors i un assessor per agrupació. Un dels punts de l’ordre del dia era una moció de Guanyem contra l’ampliació de l’aeroport del Prat i a favor de destinar els 1.700 milions d’inversió previstos a la millora de la xarxa de Rodalies, a fomentar els trens nocturns i a reduir les tarifes de transport públic.

Els dos grups del govern municipal, JxCat i ERC, hi han votat de manera diferent. Els republicans s’han abstingut perquè coincideixen amb una part del discurs, però Junts hi han votat en contra i han acusat Guanyem de promoure “el no sistemàtic”. El PSC i Cs també s’han unit a les crítiques i la moció ha quedat rebutjada per la majoria del ple.

stats