Dolors Sabater: “Hem d’aconseguir que l’Estat accepti un referèndum i, si no, desbordar-lo”

4 min

BarcelonaDesprés d’una precampanya convulsa pel debat intern sobre la possible entrada de la CUP al Govern, la seva cap de llista, Dolors Sabater, reitera que molt han de canviar les coses perquè assumeixin responsabilitats de govern. 

Diumenge no la vam veure al debat de TVE amb la resta de candidats. ¿Això és conseqüència del debat intern a la CUP?

— És conseqüència d’una manera de fer de la CUP que es veu en els debats, en els cartells i en tota la campanya que dona visibilitat a tots els candidats. 

L’hi posa més difícil, com a candidata?

— No, al contrari.

Vox és als debats i la CUP hi participa. ¿No els importa debatre-hi?

— No hi hem debatut ni els contestem. Carles Riera només va denunciar que promovien un delicte d’odi al criminalitzar la immigració amb dades falses sobre la delinqüència. 

¿La CUP ha d’entrar al Govern?

— Tant de bo hi pogués entrar, perquè voldria dir que generem confiança i que hem acordat amb les altres forces obrir una nova etapa per no repetir els errors de l’anterior: que no caminem en un marc autonomista i que canviem les condicions socials. 

¿El consell polític ha fet canviar l’orientació en la campanya posposant el debat després dels comicis?

— Ja estava establert des del principi, però calia explicar-ho més i dir quines són les nostres condicions. Ens presentem preparades per assumir totes les responsabilitats, però el país està estancat per les picabaralles entre JxCat i ERC i si és per fer el mateix no hi serem. 

Quines condicions posen?

— Volem una farmacèutica pública i enfortir tots els serveis públics, perquè hem pogut comprovar com ha sigut de nefast que les residències no fossin públiques. Cal fer passos endavant amb infaestructures públiques que ajudin a millorar la vida de la gent i ens donin més sobirania, com la banca pública o el control públic de l’energia. 

¿Això els acostaria a ERC i als comuns?

— A qui hi estigui d’acord. Fins ara ERC ha preferit posar diners a Barcelona World o contractar Ferrovial, però els comuns també es van abstenir en la llei d’amnistia al Parlament. Han d’estar disposats a canviar el que han fet fins ara i a comprometre’s per fer efectiva la independència o promoure una renda bàsica universal que JxCat i ERC van refusar, com també la farmacèutica pública. 

¿Que la Generalitat es retiri de l’acusació particular en les causes contra independentistes és una línia vermella?

— Totalment. En tres anys no només no hem avançat en l’autodeterminació, sinó que la Generalitat ha passat a ser part activa de la repressió. Això no es pot entendre quan instem l’Estat a deixar de perseguir l’independentisme. Aquí tenim cent persones que estan perseguides per diferents protestes i la Generalitat els incrimina i condecora 400 agents.

¿Estan disposats a votar de nou la DUI com reclama JxCat?

— Si no hi ha un explicació al darrere serà una resolució simbòlica que ratificarà només una voluntat, i això és jugar a enganyar. Hem de fer els deures abans i fer un nou referèndum que sigui vinculant perquè es pugui implementar. Ni l’independentisme màgic ni la taula de diàleg serveixen. 

Quina diferència tindria aquest nou referèndum amb el de l’1-O?

— El primer objectiu és que l’Estat l’accepti, o obligar-lo a acceptar-lo. 

¿I com se l’obliga?

— El dret a l’autodeterminació existeix per se i no perquè superem el 50% dels vots, perquè ja hem tingut governs amb aquest suport i no ens n’hem sortit. Cal reactivar l’independentisme amb una estratègia compartida i aconseguir que l’Estat l’accepti i, si no, l’haurem de desbordar i treballar la pota internacional. I després fer efectiu el resultat. 

Què s’hauria de fer prèviament?

— Avançar en tots els àmbits que ens facin sobirans. En totes les lluites desiguals cal tenir una organització i una estratègia molt ben travades, com va fer el moviment contra el servei militar, que va portar a terme una mobilització sostinguda i intel·ligent. Cal revertir la sensació que ens hem rendit perquè no hem avançat ni un pam.

¿Amb una mobilització sostinguda?

— Ha de ser pacífica. Cal preveure la violència de l’Estat, que sempre respondrà igual. Però, sabent que la seva resposta serà aquesta, hem d’aconseguir que sigui diferent i, si no és possible, obtenir el suport d’Europa.

¿El PSC va donar suport a la moció que la va descavalcar de l’alcaldia de Badalona pel seu suport al 27-O?

— Illa va promoure l’acord amb el PP en la moció de censura perquè el PSC de Badalona estava a punt de desaparèixer i necessitaven un cop d’efecte. Illa va preferir trencar un govern d’esquerres, i l’any passat també va impedir un acord d’esquerres i va fer que tornés Albiol. I ara ha anteposat els interessos del seu partit al bé comú en l’estat que pitjor ha gestionat la pandèmia a Europa. 

El PDECat els acusa de defensar l’ocupació de primeres residències. 

— Està caient en el marc mental de la dreta i l’extrema dreta més populista, perquè defensem que es deixi de protegir bancs i fons voltor que tenen tants pisos per especular.

stats