Política 12/07/2015

Neix Demòcrates de Catalunya per recollir el testimoni sobiranista d'Unió

El nou partit es presenta en un acte multitudinari amb Castellà, De Gispert i Rigol prometent regeneració, obertura i suport a Mas

Ferran Casas
2 min
La presentació de Demòcrates de Catalunya, els sobiranistes escindits d'Unió / CÈLIA ATSET

BarcelonaDemòcrates de Catalunya. Aquest és el nom del nou partit sorgit per recollir el testimoni sobiranista d’Unió, per “sortir de la foscor”, com ha dit un dels seus impulsors, el secretari d’Universitats, Toni Castellà. El partit, que recull el testimoni de la plataforma crítica Hereus UDC 1931, afirma que “refunda” el partit democristià, que ha sofert centenars de baixes arran del no al procés independentista. En la presentació també hi ha intervingut la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que ha presentat la independència com a inajornable i ha recordat que ells no haurien trencat la federació amb CDC i que seran "al costat del president Mas".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Avui deixem enrere l'Hotel Palace de Madrid i tot el que representa", ha dit Castellà fent referència a Josep Antoni Duran i Lleida i la seva manera de fer. Castellà també ha demanat a CDC, ERC, la CUP i les entitats sobiranistes "sacrificis de part per aconseguir el tot" en relació amb les negociacions per una candidatura civil de cara al 27-S i ha recordat que ells ja han fet un sacrifici "trencant la família".

L'expresident del Parlament Joan Rigol ha afirmat que el nou partit sorgit del sector sobiranista d'Unió és hereu del liderat per Duran. "Tornem a respirar Unió i diem que volem la plena sobirania del nostre país, tenim els mateixos drets que qualsevol altre poble", ha dit. Rigol ha precedit Núria de Gispert, presidenta del Parlament, i el cap visible del sector sobiranista i la nova formació, Antoni Castellà. Rigol ha afirmat que ser “moderat” no vol dir “aigualir les pròpies conviccions” i ha afirmat que vol la “independència per donar plenitud al nostre desevolupament personal”. Després d'ell ha intervingut el fill de Manuel Carrasco i Formiguera, Raimon, que ha reivindicat el perfil sobiranista del seu pare.

El nou partit ha omplert, en aquest acte de presentació pública, les mil localitats de la Sala Barts del Paral·lel barceloní. Entre els assistents hi havia els consellers del govern Andreu Mas-Colell i Irene Rigau, el coordinador general de CDC, Josep Rull, el dirigent d'ERC, Alfred Bosch, i la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals. Durant la presentació, conduïda pel periodista Xavier Pérez Esquerdo, s'ha projectat un vídeo d'històrics d'Unió i s'han llegit uns versos. A més de Castellà i Rigol, hi han intervingut els diputats Joan Recasens, Mercè Jou, Titon Laïlla i Elena Ribera, el regidor barceloní Gerard Ardanuy i diversos càrrecs municipals i professionals, que han presentat els principis socialcristians dels nou partit, i han promès un model "transparent" i més participatiu, amb primàries i limitació de mandats. Castellà ha afirmat que el partit no tindrà militants sinó col·laboradors i ha explicat que els candidats es triaran amb primàries obertes.

stats